Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest fajne... ale ciagle szukam jakiejś alternatywy zamiast tych filtrów narurowych.. jutro objade Castorame, Obi, Praktikera i będe szukał jakiś pojemników i coś z nimi pokombinuję zamiast narurowców może.. a zamiast nibco przynajmniej czesciowo moze jakies rury... objadę pomyślę i zobaczę co mi z tego wyjdzie... pozdrawiam

Opublikowano
Policz wszystko dokładnie, ale naprawdę dokładnie wszystkie kolanka, duperele itp dodaj do tego Twój czas i stracone nerwy i może się okazać (tak jak w moim przypadku) że koszt będzie oscylował w okolicach nowego FX5.

Wiem ze fajna sprawa mieć małą elektrownie atomową pod akwarium i być dumnym z tego że się to zrobiło samemu ale ja jeżeli jeszcze raz bym miał się za to zabierać to zostawił bym to w spokoju i kupił FX5.

ja wręcz odwrotnie... Z miłą chęcią robiłbym narurowca po raz kolejny gdybym miał wybierać... Na fx5 z pewnością bym się nie namówił. Nawet jeśli pieniądze podobne to wybrałbym lepienie tego cuda. Narurowiec to sama frajda z budowy, użytkowania, dużo zalet, a wręcz bardzo dużo. Sam osobiście polecam ten system z czystym sumieniem :)

Opublikowano

Nie bardzo wiem skąd te kosmiczne koszty. Ja dzisiaj zacząłem docinać rurki, zakupione 4 filtry, pompa, rury, kształtki, klej ,etc. i zmieściłem się w 350 zł. Z tego co kojarzę to FX5 kosztuje sporo więcej.

Opublikowano
Nie bardzo wiem skąd te kosmiczne koszty. Ja dzisiaj zacząłem docinać rurki, zakupione 4 filtry, pompa, rury, kształtki, klej ,etc. i zmieściłem się w 350 zł. Z tego co kojarzę to FX5 kosztuje sporo więcej.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)

W moim przypadku koszty wyszły porównywalnie - może dlatego też że instalacja wyszla mnie około 500-600zł, a FX5 moglem kupić za około 550zł.

Opublikowano

U mnie wygląda to trochę bardziej skomplikowanie bo na filtracji narurowej mam opartą mechanikę i biologię.

Poza tym bardziej ufam połączeniom stałym, a węży używałem zbrojonych - może dlatego koszty wyszły takie jakie wyszły.

DSCN6025.JPG