sq6www Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor #11 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Wszystko jest fajne... ale ciagle szukam jakiejś alternatywy zamiast tych filtrów narurowych.. jutro objade Castorame, Obi, Praktikera i będe szukał jakiś pojemników i coś z nimi pokombinuję zamiast narurowców może.. a zamiast nibco przynajmniej czesciowo moze jakies rury... objadę pomyślę i zobaczę co mi z tego wyjdzie... pozdrawiam
Kuszmeno Opublikowano 8 Sierpnia 2011 #12 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Policz wszystko dokładnie, ale naprawdę dokładnie wszystkie kolanka, duperele itp dodaj do tego Twój czas i stracone nerwy i może się okazać (tak jak w moim przypadku) że koszt będzie oscylował w okolicach nowego FX5. Wiem ze fajna sprawa mieć małą elektrownie atomową pod akwarium i być dumnym z tego że się to zrobiło samemu ale ja jeżeli jeszcze raz bym miał się za to zabierać to zostawił bym to w spokoju i kupił FX5. ja wręcz odwrotnie... Z miłą chęcią robiłbym narurowca po raz kolejny gdybym miał wybierać... Na fx5 z pewnością bym się nie namówił. Nawet jeśli pieniądze podobne to wybrałbym lepienie tego cuda. Narurowiec to sama frajda z budowy, użytkowania, dużo zalet, a wręcz bardzo dużo. Sam osobiście polecam ten system z czystym sumieniem
Kvasir Opublikowano 13 Sierpnia 2011 #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Nie bardzo wiem skąd te kosmiczne koszty. Ja dzisiaj zacząłem docinać rurki, zakupione 4 filtry, pompa, rury, kształtki, klej ,etc. i zmieściłem się w 350 zł. Z tego co kojarzę to FX5 kosztuje sporo więcej.
kunta Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Nie bardzo wiem skąd te kosmiczne koszty. Ja dzisiaj zacząłem docinać rurki, zakupione 4 filtry, pompa, rury, kształtki, klej ,etc. i zmieściłem się w 350 zł. Z tego co kojarzę to FX5 kosztuje sporo więcej. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia W moim przypadku koszty wyszły porównywalnie - może dlatego też że instalacja wyszla mnie około 500-600zł, a FX5 moglem kupić za około 550zł.
slawek gorol Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #15 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 W filtracji narurowej, gdzie tylko możesz to sztywny plastik zamieniaj na elastyczne węże. Redukuje to koszty, jak i zwiększa komfort użytkowania instalacji.
Perez666 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 W filtracji narurowej, gdzie tylko możesz to sztywny plastik zamieniaj na elastyczne węże. Redukuje to koszty, jak i zwiększa komfort użytkowania instalacji. Dokładnie
aarset Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Komfort może i zwiększa ale nie estetykę
slawek gorol Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 To i tak jest w szafce zamknięte
aarset Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 To i tak jest w szafce zamknięte No nie zawsze. Ja mam zbiorniki na samych stelażach;)
kunta Opublikowano 14 Sierpnia 2011 #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 U mnie wygląda to trochę bardziej skomplikowanie bo na filtracji narurowej mam opartą mechanikę i biologię. Poza tym bardziej ufam połączeniom stałym, a węży używałem zbrojonych - może dlatego koszty wyszły takie jakie wyszły.
Rekomendowane odpowiedzi