slater11 Opublikowano 31 Lipca 2011 #1 Opublikowano 31 Lipca 2011 witam jako ze to moje pierwsze malawi zapytam was jedna rzecz , mianowicie zakupilem pyszczaki 15szt nie bede wnikal jakie.Zbiornik ma 300L minąl tydzien od wpuszczenia i juz jedna mi padla wygladala normalnie jadla tyle ze wodowala tzn caly czas na dnie siedziala.Dzis zauwazylem ze znowu 2 sztuki siedza na samym dnie jedna ma wybaulszone oczy.TEraz pytanie czy moze to swoista segregacja slabsze poprostu padaja czy co?? zoolog sprzedajac mi powiedzial ze z 5szt.conajmniej odpadnie tzn ze sie wykoncza ?? czy to mozliwe ??
Perez666 Opublikowano 31 Lipca 2011 #2 Opublikowano 31 Lipca 2011 Zbiornik jest dojrzały?Podaj parametry wody...
kunta Opublikowano 31 Lipca 2011 #3 Opublikowano 31 Lipca 2011 Jak napisał Perez666 najpierw podaj parametry bez tego ani rusz - minimum to pH, NH3, No2, NO3 Sprzedawcy w zoologu powiedz że jest idiotą. Ja kilka razy kupowałem ryby i mi nic się nie "wykończyło"
cactus Opublikowano 31 Lipca 2011 #4 Opublikowano 31 Lipca 2011 Wodowała? -.- Nie, to nie jest "swoista segregacja". Ryby odchodzą bo nie zadbałeś o to aby przygotować im odpowiednie warunki ;/ Streszczając - wpuściłeś ryby do świeżego, niedojrzałego zbiornika, to musiało się zemścić. Poczytaj nt cyklu azotowego w akwarium. Podmień na początek 30% wody żeby zbić NO2. Zaopatrz się w testy. Czym filtrujesz tą wode?
slater11 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 zmierzylem PH wynosi 7,5 filtracja AquaEl Unimax 500
kunta Opublikowano 2 Sierpnia 2011 #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Akurat w chwili obecnej bardziej chodzi o NH3 i NO2 no i czy są jakieś zmiany w stężeniu NO3.
slawek gorol Opublikowano 2 Sierpnia 2011 #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 daj nazwe tego sklepu i jakiś numer kontakowy...
Rekomendowane odpowiedzi