Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie widzę że jedno z moich pytań zostało pominięte dlatego pytam ponownie. Czym można maznąć rurki (na czarno) żeby nie weszło z PCV w żadną reakcję chemiczną i było bezpieczne w zbiorniku ?

Opublikowano

rurki może i wejdą (pojęcia nie mam gdzie znajdę takiej wielkości termo), problem że nadal będą wyły białe kolanka :( A zwykła farba w szpreju ??? Ona jest oparta na nitro, teoretycznie jak nitro odparuje to nie powinno sie nic dziać. Ktoś ??

Opublikowano

Byłem w 2 hurtowniach i 4 marketach i wszędzie biała do zimnej i "brudna" do ciepłej, nic czarnego nie widziałem.

A teraz odnośnie filtracji:

Ile piachu (objętościowo, lub jak kto woli wysokościowo) powinno być w filtrze FBF na 10'.

Czy cały piach - od samego spodu - powinien się poruszać czy tylko jego górna część. Ponawiercałem rurkę wiertłem 4 i nie wiem czy nie za dużo dziur zrobiłem i czy nie za wysoko bo piach rusza się tylko do połowy głębokości a mam go trochę mniej niż połowę filtra.

Opublikowano

Ile piachu (objętościowo, lub jak kto woli wysokościowo) powinno być w filtrze FBF na 10'.

u mnie jest 0,5kg, około połowa korpusu

Czy cały piach - od samego spodu - powinien się poruszać czy tylko jego górna część. Ponawiercałem rurkę wiertłem 4 i nie wiem czy nie za dużo dziur zrobiłem i czy nie za wysoko bo piach rusza się tylko do połowy głębokości a mam go trochę mniej niż połowę filtra.

raczej wskazane aby piach cały piach był w ruchu, możesz zamontować na rurkę coś na kształt odwróconego kielicha, u mnie idealnie spasowała ucięta końcówka (kapturek) od plastikowej butelki która weszła na ścisk, Poniżej tego "kapturka" mają być dziury, idealnie Ci to rozprowadzi wodę i Twoje problemy znikną. Bez tego też się ale tak dużo wygodniej. Z dziurami nie przesadź, tam ma być dobre ciśnienie... zaworami wszystko wyregulujesz

Opublikowano

No właśnie teraz nawet na 3 biegu pompy nie jestem w stanie ruszyć całym piachem, znaczy albo mam go za dużo - patrzałem na twój filmik i mam go trochę więcej - albo z tymi dziurami przesadziłem. Czyli mówisz że butelkę dałeś nie na samym spodzie tylko powiedzmy 2 centy nad końcem rurki - powyżej nawierconych dziur ???

Do tego zauważyłem że delikatnie przecieka śrubunek przy pompie, dzisiaj już odpuszczam bo na 8 do pracy, ale jutro muszę to rozkręcić i zobaczyć co zepsułem. Poza tym na instalację poszło 22 kolanka, 5 trójników, 3 zawory i prawie 7 metrów rurki (sam nie wiem gdzie). Szafka była robiona ponad dwa lata temu pod kubełek a nie pod narurowca więc mam w niej niesamowicie ciasno, ale się dało :)

Opublikowano

za małe ciśnienie, woda idzie tam gdzie ma lżej a że masz pewnie sporo dziur to na sam dół już nie dociera, w moim przypadku na 1 biegu przy otwartym zaworze i dosłownie leciutko przymkniętym zaworze na bypassie wszystko ładnie śmiga. Sam z dziurami sporo kombinowałem :) co do tego "kapturka" to ja mam nawet niżej, lekko nad dnem żeby piach się nie zatrzymywał i luz na obrzeżach był, możesz też w nim powiercić dziury, jest mnóstwo kombinacji, wszystko oczywiście powyżej nawierconych otworów

Moja podstawa pod akwa nie była nawet pod kubeł bo nie miała nawet drzwi :)