Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
maingano,redzik i saulosi ;)

Na samym początku myślałem o jakiś naprawdę orginalnych gatunkach, ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku że ta "trójka" wystarczy na start. Nikt nie powiedział że w późniejszym czasie nie będzie można troszkę zmodyfikować obsadę. Na start 3 gatunki x 5 szt każdy. 15sztuk wystarczy, nie będzie zbytniego przerybienia.. Wpuszczę maluszki i się podobierają jak należy albo wygryzą i zostaną najsilniejsi. Po roku będę mógł dodać braki, no chyba że same się dodadzą. Nie nastawiam się na rozmnażanie bo potem jest problem "co zrobić z maluchami" a tak jak pozostaną w baniaku ogólnym to w sposób naturalny same uregulują wielkość obsady. Teraz mam jeszcze pytanie, bo nie będę zakładał osobnego wątku. Czy jest sens zakupować np. Saulousi FO, Redziki F1, a maingano F2?? Czy lepiej wszystkie kupić F0 albo F1? Bo słyszałem że czasami dochodzi do wymieszania międzygatunkowego co mogłoby skutkować tzw."kundelkami"

Opublikowano

W WF się nie ma co bawić.Najlepiej kup F1.Z saulosi możesz spróbować wielosamcowo,pozostałe 1/3.

Cieszy fakt iż nie chcesz napchać ryb aż pod pokrywę ;-)

Opublikowano
Na start 3 gatunki x 5 szt każdy. 15sztuk wystarczy, nie będzie zbytniego przerybienia.. Wpuszczę maluszki i się podobierają jak należy

Wszystko OK, ale jak chcesz wpuszczac maluszki to przynajmniej po 10 szt. z kazdego gatunku na poczatek.Jezeli wpuscisz po 5 maluszkow to mozesz miec problem z dobraniem docelowych haremow.

Co do F0 czy F1 to oczywiscie ze jak najlepiej kupowac takie ryby niz pokolenie Fxxxx.

Kup tez ze sprawdzonego zrodla, a nie od domoroslego" hodowcy"