Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pokaż zdjęcia tych ryb. ( może ospa ? )

Duża rzadkość u pyszczaków i chyba nie do końca te objawy.

Co do filtracji to polecam temat na forum Klubu Miłośników Tanganiki .

Bez zewnętrznego też można ;)

Pod warunkiem ze masz super wodę w kranie i będziesz wymieniał 100% tygodniowo, lub będzie kilka ryb w dużym litrażu :wink: Pierwsza opcja hodowlana, druga dla koneserów :)

Pod warunkiem , że będziesz miał odpowiednią gąbkę . ( wielkość i rodzaj )

Ale to nie jest temat tego wątku ;)

Opublikowano

No niestety standardowe błędy początkującego :wink:

Wpuszczenie ryb do nieustabilizowanego baniaka (nie zamknięty cykl azotowy) + zapewne mało oszczędne karminie = zatrucie ryb amoniakiem i azotynami :(

Jak będziesz kupował testy to możesz zaopatrzyć się w toxivec sery bo pewnie się przyda. Pomyśl i to szybko nad jakąś filtracją biologiczną, najprościej filtr kubełkowy wypełniony ceramiką (chińskie na allego to nie zabójstwo cenowe a działa :) )

Nie karm ryb do czasu ustabilizowania parametrów bo na 99% w nich tkwi problem.

Opublikowano

Nikt z was nie mial racji :) wystarczyla tylko sol kamienna niejodowana roztwor z 1,5kg i podniesenie temp. o 2stopnie i wszystko jest juz tak jak na poczatku czyli wspaniale :)

Opublikowano
Nikt z was nie mial racji :) wystarczyla tylko sol kamienna niejodowana roztwor z 1,5kg i podniesenie temp. o 2stopnie i wszystko jest juz tak jak na poczatku czyli wspaniale :)

Fajnie że im się poprawiło, tylko ciekawi mnie na jak długo :| ważne abyś poznał przyczyny a nie leczył skutki.

Czy mam rozumieć że wrzuciłeś 1,5kg soli do twojego akwa?

Opublikowano

Mam nadzieję,że rozumiesz mechanizm działania soli w tym wypadku. Tak czy siak bez biologa twoje akwa nie ma racji bytu. Albo absorbera/ciągłej podmiany.. ale to już abstracja.