Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam zbiornik 192l o wymiarach 120x40x40 a w nim harem Melanochromis auratus.

Chciałbym dołożyć jeszcze jakieś ryby, lecz czytałem i wiem z własnego doświadczenia, że jest to dość agresywny gatunek i nie wiem jakie ryby mogłyby się do niego nadawać.

Proszę o propozycję :)

Opublikowano

cześć,

musisz się przyzwyczaić na zdawkowe informacje, widocznie bardziej doświadczeni mają już dosyć odpowiadanie na podobne pytania.

ja czekam na odpowiedz już dwa dni, i czekam nadal :)

może spólnymi siłami dojdziemy do konsensusu. Coś tam wiem i ty coś tam wiesz, więc pomogę Ci w ten sposób że sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto coś dodawać. :)

jaki liczny masz harem?

a więc co wiemy na temat tego gatunku:

wiemy że jest rybą agresywną i że potrzebuje w miarę dużego litrażu minimum "...Zalecany jest akwarium o długości minimum 100 cm i pojemności minimum 150 litrów....", - ty masz akwa 190l (wiec tak akurat na ten gatunek),

jest rybą wszystko żerną z przeważeniem na pokarm roślinny i osiąga 12 cm.

ja osobiście już bym nie dawał innego gatunku ze względu na zbiornik, ale myślę że jeśli masz trochę kryjówek to mógł byś zaryzykować z jakimś małym haremikiem (twoja decyzja), ale czy warto narażać rybki, na twoje widzi mi się, ja osobiście bym nie ryzykował zdrowiem rybek.

"...wielkość ok. 5 cm bójki szczególnie miedzy samcami, mogą być dla podopiecznych śmiertelne..."

Decyduj sam :)

pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że troszeczkę pomogłem

Opublikowano
widocznie bardziej doświadczeni mają już dosyć odpowiadanie na podobne pytania.

Tylko, że najpierw szukałem informacji na forum o tym gatunku i jakoś nie poruszało się tego tematu,więc chciałem zapytać:P

jaki liczny masz harem?

1+4

ale czy warto narażać rybki, na twoje widzi mi się, ja osobiście bym nie ryzykował zdrowiem rybek.

Znaczy, wiesz to nie jest jakieś widzi mi się tylko pytam się czy można coś dołożyć, bo chciałbym, ale jeśli nie to nie i tyle:P

No tylko chciałem uzyskać jakąś w miarę rozbudowaną i konkretne odpowiedź:P

Opublikowano

Może być to wystarczający zbiornik dla tych ryb.

Tylko jak duże stadko masz w tym akwarium ?

Rosną tam od małego razem ?

Obserwując ryby w moich akwariach mam wrażenie , że m.auratus jest spokojniejszy od maingano .

Opublikowano

Pisząc krótko, odpowiadam tak, że można się domyślić.

Moim zdaniem to za małe akwarium na tą rybę (co samo za siebie mówi, że ja bym zmienił akwarium, albo ryby),

co mam pisać? wystarczy poczekać kilkanaście miesięcy aby się przekonać.

Wystarczy również wpisać w "szukaj" auratus aby się dowiedzieć co myślą inni klubowicze.