Jump to content

Potomstwo

bidzi

Recommended Posts

Witam wszystkich klubowiczów. Jest to mój pierwszy pościk i na wstępie pragnę się gorąco z wszystkim przywitać. a teraz do rzeczy, w moim swiecie Malawi znajduje się parka Haplochromis obliquidens [/b] z Wiktorii, nabyłem je na początku kupując je jako pysie z malawi, przywiązałem się do nich i narazie z nich nie rezygnuje. Niedawno rybki te miały tarło udało mi się odłowić inkubującą samicę do oddzielnego akwa 30l po dniu miałem młode które samica wypuszczała z pyszczka. po kilku dniach wpuściłem samice do głównego zbiornika i nastąpił dramat. Po ddniu wszystkie małe ok. 50 szt padły. Nie wiem co mogło być przyczyna. wiem jedno, temp. w tym małym zbiorniku skakała do 3-4 stopni, a wszystko przez żarókę która podgrzewała wodę i cieżko mi było ustabilizować temp. czy to mogła być tego przyczyna? Wiem że to ma duży wpływ ale może jest jeszcze coś co mogło wpłynać na to? Przepraszam że nie odnoszę się do pysi z Malawi, ale porada pozwoli mi ustrzec się przed ewentualnym rozmnażaniem pysi. Z góry dziękuje.

Przyczyna może być też inna i raczej to obstawiam to bardzo małe akwa ten kotnik i zapewne z bardzo słabą filtracją, małe zaczołeś karmić filtr sie nie wyrabiał skoczyło NO2 i koniec bajki - oczywiście skoki temperatury nie poprawiły sytuacji.

fakt, małe to akwa ale w danej chwili tylko to posiadałem. zakupiłem dodatkowe 70l, a wode w tym kotniku miałem z głównego. mam filtr gąbkowy do kotnika ale nie wiem czy to wystarcza? jeśli chodzi o temp to faktycznie było tak że wieczorem temp. wynosiła 27 st. a rano było około 24. czy jest dobry spsób do filtracji wody w którym znajduje się narybek? mam też wewnętrzny ale bałem się ze to też nic dobrego bo ryby mogłyby w nim skończyć.

Wątpie żeby to była przyczyna wahającej sie temperatury wody. Takie zmiany, jeśli mówimy tu oczywiście o 3 stopniach w odstępie parogodzinnym nie są dla ryb aż takim czynnikiem, podobnie jak zbyt mały zbiornik ażeby mogły wykończyć cała obsade w jeden wieczór. Byłem niedawno zmuszony pod wpływem pęknięcia akwa do przemeldowania całej obsady 10x sprengerae, 10x hongi, 10xmaingano na przeszło 2 tygodnie z baniaka 313L do 60 i nic pysiom sie nie stało. Moim zdaniem cała tajemnica tkwi w NO2, chociaż moge sie mylic.

Z rybami jak z człowiekiem, jednego grypa zabija a drugiego rak nie pokona.

Na 100% to Kopernik nie żyje, a i tego nie jestem pewien bo na pogrzebie nie byłem. Istotnie NO2 moglo by byc przyczyna, ale z drugiej strony jesli w kotniku woda bya z głównego, to raczej nie wydaje mi się żeby to było przyczyna. Ja używam jako kotniki i inkubatory akwariów 25 litrów, i z powodzeniem działają.

Nie zmienia to faktu że powodów moglo być wiele, ale raczej nie byla to ani temperatura ani zbyt wczesne oddzielenie od matki, Z oddzielenia sie raczej ciesz, bo była spora szansa że i samica by padla.

Nasuwa się pytanie co z pozostałym wyposażeniem akwarium. Czy było jakies podłoże? kamienie? Co dzialo sie z filtrem gąbkowym zanim wsadziles go do akwarium?

Ja postawil bym na dwie możliwości, albo tak jak juz koledzy wspomnieli, No2, bo moze i woda dojrzała, ale większość bakterii nitryfikacyjnych mieszka na dekoracjach i w filtrach, a jesli te były jałowe, to już moze byc cienko, a druga hipoteza, to ze była to jakaś infekcja bakteryjna, chciazby jeśli gąbka od filtra byla już kiedys używana, a potem leżała sobie w safie .... i nie wazne że wypłukałes.

Kot.

W kotniku miałem żwir,wcześniej go stosowałem a akwarium, wygotowany i dobrze wypłukany ( tak mi się wydaje ) miałem dwa kamyki piaskowca też z głównego akwarium. Filtr był nowy i gąbke myłem w gorącej wodzie i wielokrotnie płukałem. cieszę się że udało mi się w porę oddzielić samiczkę od młodych bo obecnie jest już w pełni sił i pewnie niebawem przystąpi do następnego tarła :D

W kotniku miałem żwir, wygotowany i dobrze wypłukany......Filtr był nowy i gąbke myłem w gorącej wodzie i wielokrotnie płukałem.

No to się zagadka wyjaśniła, te bakterje co były kamykach ze strego akwa to było zdecydowanie za mało, troche karmienia i NO2 kosmos.

NO2 potrafi bardzi szybko skoczyć a jest naprawdę zabójcze.