Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I bardzo dobrze ;) ... 12 sztuk to dobra liczba.

20 sztuk demasoni w tym szkle to już jazda bez trzymanka ... powiem inaczej widziecie w takim baniaku 5 samców i 15 samic sprengerae ( ryba podobnej wielkosći ) ? Ja nie. Masowe upychanie demasoni w zbiorniku to dobra rada ale myślę ma to swoje granice, myślę, że Pawlak zna życie wie, że wszystko się dotrze i nie miał na myśli docelowości w postaci 20 pysków w tym baniaku tylko start w tej ilości. Kusząca sprawa ale IMHO niezbyt dobry pomysł zwłaszcza na początek. Szczerze wam powiem, że jednak przy próbach dużego stadka brałbym pod uwagę zbiornik o powierzchni dna co najmniej 120x40 a jeszce lepiej 150x40. Dla mnie w takim baniaczku jak masz docelowe stado liczące 12-14 sztuk to sporo ryb ( 20 to w ogóle kosmos ) a mniejsze stadko to już ryzyko powolnej i systematycznej wyżynanki. Weź saulosi z joanjohnsonae. Połączysz piękny i obstukany gatunek terytorialny z mniej atrakcyjnym ( wiem, wiem kwestia gustu ;) ) ale bardzo interesującym Melanochromisem ... dla mnie bajka.

Z demasoni już mi przeszło...więc napewno saulosi i może joanjohnsonae.Tylko ile na początek i jak zostawic?

Gdybyś zdecydował się na samo saulosi zakupiłbym 15 młodych licząc docelowo na układ z 3 samcami i 5-8 samicami, w przypadku łączenia obu gatunków od razu, kupiłbym 12 saulosi i 8 joanjohnsonae, docelowo zostawiłbym 1 na 4 melano i saulosi w zalezności jak sie uda 3 x 5, 2 x 5 lub 1 x 5.

Haisimi a jakby to miało się do docelowej obsady caerules -joanjohsonae?

W docelowej obsadzie yellow i perełka również liczyłbym na wielosamocowość u yellow i pozostał przy jednosamocowosci u melano. Czyli docelowo jak z saulosi.

Opublikowano
liczyłbym na wielosamocowość u yellow

Jakoś nie widzę kilku 12-13cm samców w 200l :? U mnie w 240l dominujący yello nie dał szans konkurentom, ale spróbować zawsze można.

Opublikowano

Trudno sie z tym nie zgodzić i zapewne skończy się 1 +4 i 1+4 ale jeśli są szanse na wielosamcowość w tej obsadzie to na pewno wieksze u yellow . Akurat mój samiec Yellow w większym zbiorniku miał ochote mordowac konkurentów ale często zdarzają sie łagodniejsze osobniki i wtedy wielosamcowość staje sie realna. U Melano raczej nie nalezy na to liczyć.