Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Do jednogatunkowego,saulosi.Przy afrach byłoby szarawo a samice saulosi pięknie rozjaśnią zbiornik.

Też tak zdecydowałem,jeśli nie uda się z kilkoma samcami to wtedy będziemy myślec.

Dzięki za rady,zaraz jadę zobaczyc ryby.

EDIT;Doradził mi abym odrazu wpuszczał docelową obsadę.

Mi większość ludzi z KM mówiła, żebym wpuszczał stopniowo. Jednak miałem taką sytuacje, że to nie wchodziło w gre. Zbiornik był ustabilizowany, przez 3-4 dni jedynie no2 z poziomu zerowego skoczyło do 0.1. Po 4 dniach niewykrywalne. Tak więc jak masz możliwość wpuszczenia na początek z 3 rybek to wpuszczaj, ale jeśli nie możesz to nic sie nie stanie.

Opublikowano
Do jednogatunkowego,saulosi.Przy afrach byłoby szarawo a samice saulosi pięknie rozjaśnią zbiornik.

Też tak zdecydowałem,jeśli nie uda się z kilkoma samcami to wtedy będziemy myślec.

Mi większość ludzi z KM mówiła, żebym wpuszczał stopniowo. Jednak miałem taką sytuacje, że to nie wchodziło w gre. Zbiornik był ustabilizowany, przez 3-4 dni jedynie no2 z poziomu zerowego skoczyło do 0.1. Po 4 dniach niewykrywalne. Tak więc jak masz możliwość wpuszczenia na początek z 3 rybek to wpuszczaj, ale jeśli nie możesz to nic sie nie stanie.

Szczególnie przy agresywniejszych gatunkach lepiej obsadę wpuścić od razu .

Ja tak jak pisałem , również wpuściłbym 20 sztuk p.demasoni ( docelowo taka ilość też pasuje ).

Przy małych rybach i dojrzałym akwarium te 20 sztuk ryb nie stanowi problemu dla filtracji. ;)

Opublikowano

Wpuszczanie docelowej obsady miało wiązać się z mniejszą agresją,jakby powiedzmy pływało 5 sztuk a po miesiącu chciałbym dołożyć następne 10.

W obecnej chwili akwa stoi ponad tydzień,wpuściłem 3 dnia kilka molinezji,gupików i świderki.

Opublikowano
20 szt.demasoni do zbiornika 100x40 to stanowczo za dużo.Mimo iż to niewielka ryba to jednak będzie wielki "dworzec".

Przeczytaj ze zrozumieniem rady , które dostał rafik.

Warto je wykorzystać i nie wprowadzać w błąd ;)

Teraz pewnie wiesz , że 12 sztuk to było zbyt mało w takim akwarium.

Więc dlaczego radzisz komuś popełnić taki błąd ?

Opublikowano
20 szt.demasoni do zbiornika 100x40 to stanowczo za dużo.Mimo iż to niewielka ryba to jednak będzie wielki "dworzec".

Przeczytaj ze zrozumieniem rady , które dostał rafik.

Warto je wykorzystać i nie wprowadzać w błąd ;)

Teraz pewnie wiesz , że 12 sztuk to było zbyt mało w takim akwarium.

Więc dlaczego radzisz komuś popełnić taki błąd ?

Właśnie że to odpowiednia ilość,teraz mam 13 szt w 110x55.

Po prostu samiec alfa się "wyszalał" i po dołożeniu nowych osobników olał je.Pokazał tylko kto rządzi i spokój( w sensie - nie ma zgonów czy mocnych pobić,ot lekkie utarczki).

Malpat ja doskonale wiem że byś wszystkie zbiorniki przerybiał,ale jak wielokrotnie ci to mówiłem-nie przeginaj.

Demasoni powinno się hodować w większych ilościach,ale takich na jakie pozwala nam akwa.

Opublikowano

20 sztuk demasoni w tym szkle to już jazda bez trzymanka ... powiem inaczej widziecie w takim baniaku 5 samców i 15 samic sprengerae ( ryba podobnej wielkosći ) ? Ja nie. Masowe upychanie demasoni w zbiorniku to dobra rada ale myślę ma to swoje granice, myślę, że Pawlak zna życie wie, że wszystko się dotrze i nie miał na myśli docelowości w postaci 20 pysków w tym baniaku tylko start w tej ilości. Kusząca sprawa ale IMHO niezbyt dobry pomysł zwłaszcza na początek. Szczerze wam powiem, że jednak przy próbach dużego stadka brałbym pod uwagę zbiornik o powierzchni dna co najmniej 120x40 a jeszce lepiej 150x40. Dla mnie w takim baniaczku jak masz docelowe stado liczące 12-14 sztuk to sporo ryb ( 20 to w ogóle kosmos ) a mniejsze stadko to już ryzyko powolnej i systematycznej wyżynanki. Weź saulosi z joanjohnsonae. Połączysz piękny i obstukany gatunek terytorialny z mniej atrakcyjnym ( wiem, wiem kwestia gustu ;) ) ale bardzo interesującym Melanochromisem ... dla mnie bajka.

Opublikowano
20 sztuk demasoni w tym szkle to już jazda bez trzymanka ... powiem inaczej widziecie w takim baniaku 5 samców i 15 samic sprengerae ( ryba podobnej wielkosći ) ? Ja nie. Masowe upychanie demasoni w zbiorniku to dobra rada ale myślę ma to swoje granice, myślę, że Pawlak zna życie wie, że wszystko się dotrze i nie miał na myśli docelowości w postaci 20 pysków w tym baniaku tylko start w tej ilości. Kusząca sprawa ale IMHO niezbyt dobry pomysł zwłaszcza na początek. Szczerze wam powiem, że jednak przy próbach dużego stadka brałbym pod uwagę zbiornik o powierzchni dna co najmniej 120x40 a jeszce lepiej 150x40. Dla mnie w takim baniaczku jak masz docelowe stado liczące 12-14 sztuk to sporo ryb ( 20 to w ogóle kosmos ) a mniejsze stadko to już ryzyko powolnej i systematycznej wyżynanki. Weź saulosi z joanjohnsonae. Połączysz piękny i obstukany gatunek terytorialny z mniej atrakcyjnym ( wiem, wiem kwestia gustu ;) ) ale bardzo interesującym Melanochromisem ... dla mnie bajka.

Z demasoni już mi przeszło...więc napewno saulosi i może joanjohnsonae.Tylko ile na początek i jak zostawic?

Opublikowano

Uważam , że jeżeli te 20 sztuk by zostało bez redukcji wśród samych ryb to głupotą jest ingerować w stado żeby w akwarium było 5 ryb mniej bo inaczej jest przerybienie ;)

Co do wielkości to można p.demasoni porównać do polita .