Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak napisałem wcześniej - wszystko zależy od tego jakie masz filtry.

Jeżeli masz głowicę dajmy na to z 2klph to może być za dużo.

U mnie on przede wszystkim burzy taflę i zamiata przed przednią szybą.

Oprócz niego mam jeszcze narurowce z pompą o teoretycznym przepływie 4,5klph (praktycznie jest coś kolo 2klph) i jeszcze jeden malutki cyrkulatorek do przepychania kup (taki coś koło 300lph).

Przy tym wszystkim kupy na piasku nie ujrzysz - choć czasami trochę powiruje zanim wpadnie do wlotu.

Ryby chyba też nie narzekają że za szybki prąd bo mam dużo miejsc w których mogą spokojnie popływać.

Opublikowano

Miałem napisać ale były problemy z forum. Mam już 3000l/h. Na początku uzywałem go 12/24h ale miał problemy ze startem więc idzie 24/24h/7d. Uważam że to lepsza opcja do 240l. Nie niszczy akwarium, nie ma problemów z pływaniem ryb. Sprząta, można dowolnie ustawiać bez ryzyka tsunami. Pracuje sporo ciszej niż 5000l/h.

Tylko teraz tak jest, że nie widać kup, z tym, że one kiedyś leżały na środku i wystarczyło je raz na tydzień wciągnąć przy podmianie wody a teraz to one tez się w grotach zalegają i nie ma tam dostępu bez rozwalania kamieni i jak tu być mądrym?

• 7 lat później...
Opublikowano

witam mam 240 l   tez planuje kupić cylkulator do akwa dokladnie sobo wp 300m niby ma 7500/h a ze nie ma regulacji obrotow wymyslilem ze dokupie regulator obrotow i sam go zamontuje i w razie bedzie za mocny przykrece lekko i wszystko, zobaczymy jak to bedzie w praktyce :) mysle ze pomysl nie jest zly :P

Opublikowano
7 minut temu, Krystian31 napisał:

witam mam 240 l   tez planuje kupić cylkulator do akwa dokladnie sobo wp 300m niby ma 7500/h a ze nie ma regulacji obrotow wymyslilem ze dokupie regulator obrotow i sam go zamontuje i w razie bedzie za mocny przykrece lekko i wszystko, zobaczymy jak to bedzie w praktyce :) mysle ze pomysl nie jest zly :P

Jest zły 😉 Zdaje się, że @deccorativodawno temu już coś takiego próbował i wyszło z tego wielkie G 😉