Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

po podlaczeniu filtra zewnetrzenego po miesiacu pracy filtr przestal pracowac w wezach pojawil sie dziwny glon - biale nitki zaklejac weze od srodka, prosze o identyfikacje czy to sa algi? i jak go zwalczyc.

Po zagieciu wezy wylatuja z filtr białe nitki widoczne na filmie ponizej - sorki za jakosc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To bakterie, jak filtr pracuje cały czas to, nic się nie wydostaje, a jak przerwiesz pracę filtra to wypluje białe gluty, ryby to zjedzą bądź filtr mechaniczny zaciągnie, spoko to nic takiego.

Opublikowano

ja np odpinam węże i ładuje do wanny ,następnie wpuszczam gorącą wodą pod ciśnieniem do środka węża i ładnie wylatują, bo zgodnie z prawami mechaniki płynów takie cuś może powodować zmniejszenie (utrudnienie) przepływu :)

Opublikowano
ja np odpinam węże i ładuje do wanny ,następnie wpuszczam gorącą wodą pod ciśnieniem do środka węża i ładnie wylatują, bo zgodnie z prawami mechaniki płynów takie cuś może powodować zmniejszenie (utrudnienie) przepływu :)

Dzięki za info, teraz wykorzystam technikę i zobaczymy rezultat gdyż czytając, przetestowałem sprzęt kolegi do pomiaru wydajności filtrów i jednak mam zmniejszoną wydajność o 17% co daję ~500l spadku na godzinę..:o

Sprawdzimy po przeczyszczeniu...

Opublikowano

Sprawdziłem po wyczyszczeniu rur wylotowych i wlotowych filtra, mogę stwierdzić jedno zwiększyła się wydajność o 11% czyli media jakimi są 3wkłady bez gąbki każdy mniej więcej zabiera 2% wydajności co w przypadku np. 1000l/h daje 60l straty, niewielka w porównaniu do 17% :-)

Pozdrawiam Krystian G.