Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ile mogę hodować ryb z rodzaju Pseudotropheus saulosi w 200l akwarium o wymiarach 100x40x50. Przy filtracji dwóch filtrów (kubełkowy) i wewnętrzny , o przepustowosci 1450l/h. Sądząc po tym filmie to nie jest optymalna obsada? Więc pytanie ile i jaki stosunek samców do samic?

Opublikowano

Witam.

Na początek kup 12 ryb i zobaczysz co z tego wyjdzie.Docelowo zostawiłbym 2+6/7 choć ryby same to zweryfikują.3 samców na takiej powierzchni dna raczej nie utrzymasz.

Tym filmikiem się nie sugeruj,gościu ma tam ogromne przerybienie,ryba wpływa na rybę-nie jest to przyjemny widok... :evil:

Opublikowano

U mnie w pewnym momencie było 5 samców / 9 samic - to się zupełnie nie sprawdzało. Teraz mam 3 wybarwione samce, które zajęły sobie trzy różne miejsca zbiornika (takie same wymiary jak Twój) na 8 samic. Jednak jest to sytuacja, w której dominant został zdetronizowany. Jeszcze jakiś czas temu wszystkie rybki były przeganiane przez dominanta. Aktualnie samiec alfa boi się nawet wypłynąć po jedzenie (chociaż jest wybarwiony nadal bardzo ładnie). Obawiam się o jego przyszłość. Gdybym jeszcze raz wsadzał Saulosi do 200l to wziąłbym 2+6 lub 2+8 i dekoracja ustawiona na dwa rewiry.

Opublikowano

Właśnie taki mam zamiar z obsadą, 2+8 saulosi. Ewentualnie myślałem nad 1+4 saulosi i do tego dodac drugi gatunek Melanochromis cyaneorhabdos - maingano. Jednak samce saulosi są już niebieskie więc chyba nie ma sensu. Bardzo zależy mi na kolorowym zbiorniku i chciałem mieć trzy kolorowe rybki: żółte, niebieskie i czerwone. Np. taki Aulonocara sp. red rubin lub Metriaclima Estherae Red Red.

Ale po zdobywaniu większej wiedzy wiem ze moje akwarium jest za małe dla tych dówch ostatnich ryb. A mniejszych odmian koloru czerwonego(red) nie znam. Może w przyszłości będzie większy zbiornik 375-500l to będzie tak możliowość dodania takiej red odmiany.

Pozdro! :)