Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stadko yellow np 3 na 6 byłoby fajne, gdyby jeszcze tak sie udało, u fryeri samiec i 1-2 samice a maingano wymieniłbym na inną rybę ... w sumie dietetycznie dałoby radę go dostosować blisko diety mięsnej ale jednak przy typowym drapiezniku trochę bez sensu jest dawać do jedzenia kompromisowo zieleninkę. Wybierz do tej dwójki jakąś mięsożerną mbuna albo zrezygnuj z frejki.

Opublikowano

Niestety pomny własnych doświadczeń - odradzam. Ja również uległem pokusie trzymania tej pięknej ryby w swoim akwarium. Kilka miesięcy temu dołączyłem do swojej obsady fryeri F1 w układzie 1+2. Samice od początku zajęły pozycję na końcu hierarchii, samiec po samcu i samicy melanochromisów, a także po samcu elongatusa. Cały czas w akwarium panował względny spokój - może poza tym, że fryeri czasem lekko pogonił się z elongatusem. Niestety wczoraj przed zgaszeniem światła zauważyłem, że do akcji włączył się samiec alfa i samiec fryeri ma lekko nadgryzione płetwy. Pisząc włączył się do akcji mam na myśli - gonił rybę spoza swojego gatunku, czego nie robił od dobrych dwóch lat. Dzisiaj rano musiałem wyłowić samca fryeri, bo stan jest krytyczny. Myślę, że przyczyną jest to, że fryeri urósł i prawie dogonił pod względem długości samca melanochromisa, który szybjko pokazał kto rządzi w tym akwarium. Druga sprawa uchował mi się dokładnie jeden młody melanochromis - ma już około 8-9cm. Nie jestem pewien czy to młody samiec, czy samica, ale zaczynają już go gonić zarówno tatuś jak i mamusia, więc pewnym jest, że pojawiła się nowa "mocna" ryba w hierarchii. Być może, że to spowodowało pobudzenie dorosłych do działania. Zaczęły się jakieś przetasowania, więc najsilniejsze ryby "odstrzeliły" łatwy cel, którym niestety jest fryeri.

Dlatego odradzam to połączenie - bo obaj mamy za małe akwaria na łączenie mbuny z drapieżnikami. Wprawdzie yelow i maingano jest "słabsze" niż moja obsada, ale mimo wszystko w przypadku wystąpienia dysproporcji w wielkości i szybkości wzrostu, prędzej czy później dojdzie do walk, gdzie mbuna z zasady ma przewagę. Maingano jest polecane do wielu obsad jako jeden z łagodniejszych gatunków, ale jednak to melanochromis. Jak poczytasz sobie forum to znajdziesz co potrafi Yelow. Żywieniowo obsada jest do pogodzenia - u mnie drapieżniki regularnie dożywiają się narybkiem redów i elongatusów, nie zawsze przejawiają zainteresowanie tym co ja wrzucam dla mbuny.

BTW - za jakiś czas będę miał do odstąpienie prawdopodobnie dwie samice Fryeri - może dwie samice + samca, ale szanse są nikłe;( Jak ktoś z odpowiednim akwarium jest chętny, proszę o sygnał na PW, bo czasem tu zaglądam...

Opublikowano

No niezły bandzior z tego parallelusa a ponoć spokojniejszy od auratusa :wink: . Trochę mnie zmartwiłeś, u mnie na razie spokój, fryeri jeszcze mniejszy od alfy chewere więc schodzi z drogi (i jednak chewere to nie melanochomis).

Opublikowano

sprobuje chyba jednak z tymi maingano jak wiadomo w kazdym akwa roznie to wyglada i mam nadzieje ze moze doswiadczenia z takiej obsady beda pozytywne. co sadzicie o proporcjach maingano 3/8 yellow 3/8 i fryeri1/2??