Jump to content

gnijący pyszczak

Recommended Posts

mam pytanie! oczekuje szybkiej pomocy !!!! Posiadam dwa baniaki po 200l w każdym jest około 12 pyszczaków. Temperatura wody 26 stopni, ph wysokie jak zawsze, no3 10-20. mamy te baniaki od 6 miesięcy pyśki już są duże i zaczyna się dziać coś niedobrego. Od 3 tygodni co parę dni zdycha mi jeden pysiak, zauważyłam że płetwy ma jakieś poszarpane, takie nitkowate,a łuski odpadają tak jak by ryba gniła. skrzela niektóre mają strasznie czerwone i wydęte. Nie wiem co im się dzieje potrzebuje pomocy.

Wodę podmieniam 1 w tygodniu, ogólnie wiem że jest ich za dużo i wiem również że posiadam więcej samców niż samic.

posiadam 2 filtry: wew to Turbo 750, i zew aqael 250. mam 2 baniaki wiec napisze ogólnie wszystkie pyśki jakie mam labidochromis, pseudotropheus, ps saulosi, trewarasae, metraclima. podałam takie parametry jakie mogę zmierzyć nie posiadam innych testów.

posiadam 2 filtry: wew to Turbo 750, i zew aqael 250. mam 2 baniaki

Czyli po jednym filtrze na baniak...stawiam że biologia nie wydala,tym samym podtruwasz ryby nh3/4 i no2.

Ryb za dużo i nie nadające się do tak małego baniaka(trewek,nie wiem jak z pozostałymi bo napisałeś ogólnikowo :pseudo,labido,metriaclima ale jakie?)

Zaopatrz się w testy,lub pożycz od kogoś.

Co do objawów choroby to musiałby się wypowiedzieć mutra.

Na chwilę obecną zrób dużą podmianę i silnie napowietrzaj,chociaż trochę zmniejszysz prawdopodobne stężenie nh3/4 i no2.Przydałyby się również bakterie bez pożywki jak np.Prodibio BioDigest.

te dwa filtry w jednym, w drugim baniaku tylko zew się różni gdyż jest eheim 2233. napowietrzam cały czas od trzech dni, podmieniam wode i dolewam sera nitrivic. podmieniam wode 1 w tygodniu. w sklepie dali mi preparat baktoforte i dodaje do akwa co 3 dni.

te dwa filtry w jednym, w drugim baniaku tylko zew się różni gdyż jest eheim 2233. napowietrzam cały czas od trzech dni, podmieniam wode i dolewam sera nitrivic. podmieniam wode 1 w tygodniu. w sklepie dali mi preparat baktoforte i dodaje do akwa co 3 dni.

Pierwsze co bym zrobił, to zakupił przynajmniej test NO2, potem (jak dasz radę) NH4. To pozwoliłoby określić czy biologia działa czy nie (ten pierwszy) i czy nie przesadziłęś z rybami i karmieniem (ten drugi).

Jeżeli nic nie robiłeś z filtrem pt. czyszczenie pob bieżącą wodą, brak prądu przez kilka godzin, itp., to lanie jakichkolwiek bakterii jest kompletnie bez sensu.

Jak już masz coś lać, to raczej Toxivec, żeby wytrącić z wody paskudzctwo. Ale bez wiedzy o poziomie NO2, to tylko wróżenie z fusów.

Może jakieś choróbsko zaatakowało, a biologia w akwarium jest dobra. Wtedy podmiany wody też niewiele dadzą :(.

Wstaw jakie zdjęcia bo nie wszystkie przytoczone objawy nie pasują do zatrucia amoniakiem, te odpadające łuski? Chociaż to może być zainfekowana rana zw. z pobiciem. Tak czy inaczej NO2/NH4 koniecznie do sprawdzenia natychmiast.