Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taką obsadę

8-acei

8-red red

8-yellow

10-maigano

2-ie acei mi noszą no w sumie już 1 bo jedna już wypluła ale dziwne bo widzę tylko 3szt różnej wielkości i zero opieki mamy. Narybek pływa sam bez opieki. Zastanawiałem się nad redukcja obsady tylko nie wiem ile zostawić?? Myślałem żeby zostawić :

acei 1+3 ale wiem że jak jest więcej samców(2+5) to jest ciekawiej w baniaku ale znowu potrzbny duży zbiornik do dorosłych acei i red red. Znowu moje yellow z 8szt nadaja się tylko4 bo reszta brzydale z tym że jeszcze się nie określiły kto samiec a kto samica .W sumie to nie podoba mi sie ich temperament a raczej jego brak!!!Ale żona mówi że będzie ciemno w baniaku jak je oddam.Myślałem nad wymianka na jakieś bardziej ... :twisted: ale jakie??Maigano natomiast to jest to :twisted: :twisted:zaczynają rządzić w baniaku.Nawet większe acei zaczyna czuć respekt. Tylko ile ich 2+5 będzie dobrze :?:

Opublikowano

A dzieje się coś niedobrego że chcesz redukować?

Jak Yello jest kiepskiej jakości to zmień na Saulosi, samice żółte i lepiej pasuje dietetycznie.

Opublikowano

nic złego się nie dzieję tylko ryby rosną i będzie im coraz ciaśniej(no3-30). A saulosis też takie łagodne ale to tylko z opisu wiem.

Opublikowano

Cos Ty sie tak uparl na ta agresje. Ryby masz pewnie mlode to i bardziej potulne narazie.

Nie ma sie co za bardzo podniecac tym ze ten powinien byc agresywny a ten nie - duzo tez zalezy od konkretnego osobnika.

U mnie w baniaku rzadzi niby pokojowy acei mimo towarzystwa takich bandytow jak zebra chilumba czy nie duzo mniej brutalny flavus.

Z kolei yellowki ktore wg Ciebie sa zbyt pokojowe mam od goscia ktoremu w akwarium 380 litrowym zostal jeden samiec yellow - to sa jego dzieci ktore byly na czas odlowione.

Cala reszte obsady ( okolo 20 ryb) owy yellowek wytlukl w czasie okolo 1 tygodnia - ot tak go cos naszlo.

Jak masz spokoj w akwa, ryby Ci sie nie zabijaja to dziekuj Bogu, a nie narzekasz - czasami przez kilka lat jest spokoj az tu nagle ktoremus cos do lba strzeli i pozamiatane.

Opublikowano

Dzięki kunta za radę pewnie masz racje ryby młode i tak jak u ciebie rządzi acei ale powoli maigano się stawia a yellow to prawie nie widać chowa się stoi w miejscu rzadko pływa no chyba że do koryta :mrgreen: Myślałem żeby je zamienić z flavusami jak ci się sprawują .Samice dużo brzydsze??A co myślisz o redukcji??Do ilu zredukować w moim baniaczku :?: A odnośnie mięcha 2xtydzień bedzie ok :?: cyklopa mozna dawać częściej czy nie ryzykować :?: pozdro

Opublikowano
Dzięki kunta za radę pewnie masz racje ryby młode i tak jak u ciebie rządzi acei ale powoli maigano się stawia a yellow to prawie nie widać chowa się stoi w miejscu rzadko pływa no chyba że do koryta :mrgreen: Myślałem żeby je zamienić z flavusami jak ci się sprawują .Samice dużo brzydsze??A co myślisz o redukcji??Do ilu zredukować w moim baniaczku :?: A odnośnie mięcha 2xtydzień bedzie ok :?: cyklopa mozna dawać częściej czy nie ryzykować :?: pozdro

Jak ryby się dogadują to redukcja jest bez sensu.

8-10 sztuk z gatunku to odpowiednia ilość.

Na NO3 to podmiany wody i inne sposoby są.

Oczlika spokojnie 4 x w tygodniu możesz dawać.

Nawet jako codzienny dodatek powinno być ok.

Opublikowano

Co myślę o redukcji...

...ano to co zwykle czyli jeżeli nie masz przerybienia, ryby się nie tłuką i jest względny spokój to zostawić jak jest.

Jeżeli te yellowki rzeczywiście takie kundle to jedynie je wymienić i spokój.

Miałem kiedyś yellowki też takie liche to ani to ładne nie było ani nie uroslo więcej niż 5-6cm - w sumie rozumiem cię.