Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że takie wahania występują i wpływ na nie ma kilka czynników. W zbiornikach roślinnych, gdzie nie dozuje się CO2 dobowe wahania pH powinny być większe niż w naszych malawijskich zbiornikach. U mnie wieczorem pH osiąga poziom ~8,63 żeby do rana spaść do poziomu~ 8,42 - tak więc różnica jest zauważalna. Sprawdzaliście to kiedyś w swoich zbiornikach? Pytam z czystej ciekawości :wink:

Opublikowano

Czym to tak dokładnie mierzyłeś?

Większość mierzy kropelkami i ciężko zauważyć różnicę rzędu 0,21 choć można.

Sprawdzę moim miernikiem (któremu zbytnio nie ufam) i napiszę - o i już wiem jak - wyskaluję go w wodzie z akwarium na 8,0 i sprawdzę rano czy się coś zmieniło.

Co do przyczyn - glonów to dużo masz w zbiorniku?

Może to one są przyczyną?

Opublikowano
Czym to tak dokładnie mierzyłeś?

Mam stały pomiar - pH controller AM, dlatego zauważyłem te dobowe zmiany.

Co do przyczyn - glonów to dużo masz w zbiorniku?

Może to one są przyczyną?

na razie glonów brak, zbiornik ma trzy miesiące.
Opublikowano
Probowalem pokombinowac tym moim testerem ale pokazuje jakies dziwne wyniku (raz pokazuje 2.1 za chwile pokazuje 24) Sprawdze jutro testami.
Jak pokazuje takie cuda to albo czas wymienić baterie albo wyczyścić elektrodę specjalnym płynem. Po każdej z tych czynności trzeba ją ponownie skalibrować. Nie przechowujesz przypadkiem elektrody "na sucho"?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Aarset, a w nocy w pomieszczeniu z akwarium jest otwarte okno?
Akurat ten zbiornik stoi w sypialni i fakt po dłuższych obserwacjach dochodzę do wniosku, że te wahania są właśnie spowodowane różnicami w zawartości tlenu w tym pomieszczeniu. W dzień właściwie nikt tam nie przebywał i był stały dostęp świeżego powietrza. W nocy natomiast okna były przymknięte i w dodatku, jak to w sypialni, tlen był zużywany przez śpiących domowników. Ot i cała zagadka :wink: Obecnie podczas upałów i działającej klimatyzacji nastąpiła odwrotna sytuacja. W ciągu dnia przy zamkniętych oknach w całym mieszkaniu, pH stopniowo spada, natomiast w nocy przy otwartych oknach i wyłączonej klimie wraca do pierwotnego poziomu. Z tym, że różnice dobowe są już mniejsze rzędu 0,10-0,15.
Opublikowano
By się zgadzało :) myślę, że można by zminimalizować ten efekt na stałe wyprowadzając wężyk z napowietrzania za okno.
Nie lubię bąbelków. U mnie to zadanie spełniają pompy cyrkulacyjne mocno poruszające taflę wody.