Skocz do zawartości

obniżanie No3 - czy mam racje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już pisałem woda do podmian ma dosyć wysokie stężenie no3 aby była w stanie obniżyć znacząco poziom azotanów w akwa i 100 litrów tygodniowo nic nie daje.

Obsada dosyć spora około 50 mbuna od 4cm do 12. Co do podmian 50% to czasem takie stosuje ale ogólnie wolę to rozkładać na kilka mniejszych podmian w ciągu całego tygodnia i tylko w ten sposób udaje mi się utrzymać stężenie na poziomie 30-50

Opublikowano
Obsada dosyć spora około 50 mbuna od 4cm do 12.

I tu leży pies pogrzebany.Masz przerybienie i stąd masz problem z NO3.Zmniejsz obsadę do 30szt.a zauważysz spadek no3.

Do tego Purigen czy Barracuda i sytuacja opanowana.

Opublikowano
Obsada dosyć spora około 50 mbuna od 4cm do 12.

Perez666

I tu leży pies pogrzebany.Masz przerybienie i stąd masz problem z NO3.Zmniejsz obsadę do 30szt.a zauważysz spadek no3

O kurde, nie wiedziałem że to zależy od ilości rybek - taki żarcik ;)

obsady nie będę zmniejszał bo nie wydaje mi się żeby moje przerybienie było aż tak bardzo wysokie, na forum gdzieś czytałem o obsadzie 50 tropheusów w podobnym akwarium. Jedynie pare podrastających samców odsprzedam aby w ich miejsce w przyszłości ulokować nowych lokatorów. Jeszcze później odsprzedam 10 elongatusów mpanga bo mają obecnie 4-5cm a sprzedam jak będą miały koło 10cm

Zainwestuje w nitratex a jak nie pomoże to skusze sie na deni.

Opublikowano
obsady nie będę zmniejszał bo nie wydaje mi się żeby moje przerybienie było aż tak bardzo wysokie, na forum gdzieś czytałem o obsadzie 50 tropheusów w podobnym akwarium.

Taka drobna uwaga, Tropheusy (choć 50 dorosłych to niezły ścisk :wink: ) to ryby stadne w przeciwieństwie do zdecydowanej większości pyszczaków z Malawi. Ale to twoje akwa i zrobisz jak chcesz.

Opublikowano

Co do przerybienia - masz 8-9 litrow na rybe wiec to juz duze przerybienie - tym ze kto ma wiecej sie nie sugeruj bo roznych idiotow ziemia ta nosi.

Odnosnie nitratexu - przy zbiorniku ktory masz to minimum 3 opakowania.

Opublikowano
Odnosnie nitratexu - przy zbiorniku ktory masz to minimum 3 opakowania.

Planuje 4 woreczki. Na początek wszystkie na raz a gdy już no3 spadnie do pożądanego poziomu to będę wkładał po 2 na przemian podczas regeneracjii.

Opublikowano

A co drogi perezie jeśli ktoś ma wysokie stężenie no3 w wodzie do podmian?

Inwestycja w RO,jeżeli po RO no3 jest wykrywalne to przepuszczenie jeszcze przez absorbery lub hydroponikę.

Drogi Perezie, pragnę sprostować - jeśli z RO leci NO3 to znaczy że jest to niedziałające RO, bo z RO nie ma prawa kapać nic poza czystą neutralną i niestety do naszych zastosowań niezdrową wodą. Także proszę nie siej mylnych danych. :wink:

Maxi, jeśli przy podmianie 50% wody nie zbijasz NO3 do bezpiecznego poziomu oznacza to że poza przerybieniem, które niewątpliwie masz, jeszcze karmisz za dużo.

Przypomina mi się sytuacja jak miałem pawiookie, gdy w tygodniu podmieniałem w 430l 2x po 40% wody. I udawało się utrzymac bezpieczny poziom. Ale należy powiedziec otwarcie, że tamte ryby jadły około 600g mięsa tygodniowo. Więc może jednak karmienie u Ciebie?

Opublikowano
jeśli z RO leci NO3 to znaczy że jest to niedziałające RO, bo z RO nie ma prawa kapać nic poza czystą neutralną i niestety do naszych zastosowań niezdrową wodą. :wink:

Z tym RO to nie do końca jest tak jak piszesz. Wszystko zależy od poziomu azotanów w wodzie wodociągowej, wydajności i sprawności membrany, na którą wpływ ma m.in. ciśnienie wody w sieci. Membrana łatwiej zdemineralizuje wodę niż usunie z niej NO3. Przy dużych poziomach NO3 w kranówie pomoże zastosowanie po RO filtra DI z żywicami (np MB200). Dopiero wtedy TDS pokaże 000ppm. U mnie przy NO3~30mg/l w wodzie z sieci po RO poziom spada do~4-5mg/l i dopiero żywica usuwa resztę.

PS a nie mówiłem, że będą saulosi :mrgreen:

Opublikowano

A co drogi perezie jeśli ktoś ma wysokie stężenie no3 w wodzie do podmian?

Inwestycja w RO,jeżeli po RO no3 jest wykrywalne to przepuszczenie jeszcze przez absorbery lub hydroponikę.

Drogi Perezie, pragnę sprostować - jeśli z RO leci NO3 to znaczy że jest to niedziałające RO, bo z RO nie ma prawa kapać nic poza czystą neutralną i niestety do naszych zastosowań niezdrową wodą. Także proszę nie siej mylnych danych. :wink:

makok niestety ale się mylisz,aarset już to wyjaśnił :wink:

Jeszcze cytat z holenderskie.pl :

jeśli chodzi o poziom NO3 to zwróć uwagę na to, że woda RO może zawierać NO3 (membrana ma skuteczność w eleiminowaniu azotanów ok. 80-85%), więc jeśli poziom azotanów w wodzie, która była filtrowana był bardzo wysoki (norma dopuszcza w kranie do 50 mg/l) to w RO może być nawet 10 mg/l.
Opublikowano

dobra 80-85% niech będzie, nie spieram się, co nie zmienia faktu że jakbym miał w kranie no3, to szybciutko bym zmienił źródło wody i olać normy ustawowe... :wink:

ale na mnie nie patrzcie - ja jestem inny :mrgreen: