Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Malawistów.

To mój pierwszy post, więc zanim zadam pytanie, to króciutko o baniaku:

Standardowa 200 l; na dnie grys marmurowy i mieszanka koralowa; skałki kwarcyt około 15 kg i wapienie około 10 kg; tło niebieska folia samoprzylepna; oświetlenie na razie standardowa świetlówka 30 W, w przyszłości pewnie grolux; kubełek JBL cristal 900 ( ceramika Sery, zeolit i grys koralowy), wewnętrzy Eheim Pick up 2012.

Akwa jeszcze dojrzewa, na ochotnika poszedł bojownik z akwarium córki :) , NO2 na poziomie 5, NO3 na razie jeszcze nie rośnie. Czyli jeszcze pewnie ze dwa tygodnie czekania.

Ph -7,5 To -11 Tw -8 temp 28 C

Wypatrzyłem, wymyśliłem, wymarzyłem, że będą Firefishki, pisze tak, bo raczej trudno nazwać je Aulonocarami :-)

Planuję jakieś 5-7 sztuk, może jeszcze mały haremik "yellow" - przy okazji, co o tym sądzicie?

Moje pytanie dotyczy sposobu karmienia. Znalazłem, między innymi na naszym ( mogę już tak pisać??? :) ) forum, co powinny jeść pysie mięsożerne, ale nie wiem, czy to wszystko dobrze poukładałem. Wyszło mi jak poniżej. Bardzo Was proszę o opinię i podpowiedź.

pn rano tropical astacolor płatki + dainichi primary krill granulki

wieczorem mrożonka przemiennie: artemia, wodzień, cyklop, jaja kraba, dla dorosłych kryl i gammarus

wt rano tropical astacolor płatki + dainichi primary krill granulki

wieczorem mrożonka przemiennie

śr rano tropical astacolor płatki + dainichi primary krill granulki

wieczorem mrożonka przemienni

cz rano tropical astacolor płatki + dainichi primary krill granulki

pt rano tropical astacolor płatki + sera vipagran

so rano tropical astacolor płatki + hikari discus bio gold

n g ł o d ó w k a

Opublikowano

Dieta ok ale osobiście nie wpuściłbym fire/aulon :wink: do 200l. IMHO jak podrosną będzie im ciasno i kiepsko się będą prezentowały, do 200 l nadają się ryby wielkości max 10-12 cm.

Opublikowano

Jako jednogatunkowe akwarium dla Aulonek powinno wystarczyć.

Dużo piasku ( 3-4cm warstwa ),nurzańca i mało skał ;)

Duży wybór jest z mrożonek ichthyotrophic,którymi karmię również swoje ryby.

Jest tam dostępny oczlik z dodatkiem astaksantyny która dodatkowo wzmacnia wybarwienie ryb ( na fire fish powinno być widoczne )

Tropical astacolor też powinien ładnie wybarwiać czerwony kolor.

Tetra diskus też ma dobre opinie jako pokarm dla ryb mięsożernych.

Opublikowano

Eljot, Malpat,

Dziękuję Wam bardzo za reakcję. Cenne wieści. Zainteresuję się tymi mrożonkami.

Trochę się tylko zmartwiłem tematem wielkości baniaka. :oops: Wyczytałem, że tylko chłopaki rosną do 13 cm a dziewuchy są mniejsze.

Czyli co, nie da rady? :(

Opublikowano
Eljot, Malpat,

Dziękuję Wam bardzo za reakcję. Cenne wieści. Zainteresuję się tymi mrożonkami.

Trochę się tylko zmartwiłem tematem wielkości baniaka. :oops: Wyczytałem, że tylko chłopaki rosną do 13 cm a dziewuchy są mniejsze.

Czyli co, nie da rady? :(

Wydaje mi się , że jednogatunkowo da rade .

Opublikowano

z tego co sie orientuję to pokarm dainichi primary krill przestal być już produkowany, przynajmniej taką informacje uzyskałem w sklepie, powiedziano mi równiż, że jego odpowiednikiem jest teraz Dainichi Ultima Krill, co mnie zmartwiło ponieważ chciałem posiadać ten pokarm w menu moich podopiecznych :)