Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Panowie :!:

PS. 100 wyświetleń w temacie i to w 2 dni... też jestem administratorem na forum o tematyce wydawałoby się popularniejszej niż Malawi, a taki wynik jest u nas raczej nieosiągalny. Szacuneczek.

Opublikowano
To jeszcze proszę o info gdzie tanie szare lub czarne łupki piaskowca znajdę (ewentualnie jaki mogę zastosować zamiennik tego piaskowca).

Jak się juz zdecydujesz na ciemny lub szary kamień, który w wodzie jeszcze ściemnieje (np. mi najbardziej spodobał się polecany tutaj Serpentynit), to dobrze się też zastanów, czy "beżowo-brązowy" piasek (np. polecany tutaj Kreisel czy budowlany), będzie Tobie pasował. Bo ja się całe szczęście zreflektowałem po wrzuceniu pół wiadra, że to jest jedna wielka pomyłka. I nie piszę tego na podstawie zdjęć z galerii, ale na podstawie tego co widziały moje oczy w moim akwarium. No i zostały mi dwa worki po 25kg :) Dlatego sprawdź u siebie na małej ilości.

pozdrawiam

Opublikowano
To jeszcze proszę o info gdzie tanie szare lub czarne łupki piaskowca znajdę (ewentualnie jaki mogę zastosować zamiennik tego piaskowca).

Jak się juz zdecydujesz na ciemny lub szary kamień, który w wodzie jeszcze ściemnieje (np. mi najbardziej spodobał się polecany tutaj Serpentynit), to dobrze się też zastanów, czy "beżowo-brązowy" piasek (np. polecany tutaj Kreisel czy budowlany), będzie Tobie pasował. Bo ja się całe szczęście zreflektowałem po wrzuceniu pół wiadra, że to jest jedna wielka pomyłka. I nie piszę tego na podstawie zdjęć z galerii, ale na podstawie tego co widziały moje oczy w moim akwarium. No i zostały mi dwa worki po 25kg :) Dlatego sprawdź u siebie na małej ilości.

pozdrawiam

Perez666 w baniakach z linków ma ciemne kamole i ciemny piasek i mi się taki wystrój w akwarium podoba. Dam jakąś fajną świetlówkę, która kolorki pyszczaków podkreśli i myślę, że rybki z wystrojem będą fajnie kontrastować. Mam tylko dylemat czy z łupków zrobić tło i jakieś kryjówki czy serpentynit dać, ale na obecną chwilę bliżej mi do serpentynitu chyba. Generalnie wszystko mam w głowie dograne póki co, ale przerażają mnie te wszystkie testy wody... mam nadzieję, że jakoś ten temat ogarnę.

Opublikowano

Co się tak boisz tych testów ;) Przecież to działa np. na zasadzie: daj 2 krople odczynnika A, 2 krople B i porównaj kolor ze skalą :) Do tego nie trzeba być chemikiem. Nie pękaj, w razie wątpliwości pisz .

Opublikowano
Dam jakąś fajną świetlówkę, która kolorki pyszczaków podkreśli i myślę, że rybki z wystrojem będą fajnie kontrastować. Mam tylko dylemat czy z łupków zrobić tło i jakieś kryjówki czy serpentynit dać, ale na obecną chwilę bliżej mi do serpentynitu chyba. Generalnie wszystko mam w głowie dograne póki co, ale przerażają mnie te wszystkie testy wody... mam nadzieję, że jakoś ten temat ogarnę.

Wszystko powoli i ze spokojem.

Testy to tylko wydatek. Potem wszystko jest proste.

Ja, ze światła, kupiłem jedną świetlówkę Reef White 10000 i drugą Reef White 15000 Aquamedic-a. Pierwsza jest taka dzienna, ale druga już wyraźnie lekko iebieska. IMHO światło daja idealne, ale tak naprawde okaże sie to jak wpuszczę za jakiś czas rybki :)

pozdrawiam

Mystik

Opublikowano

Dojrzewa we mnie myśl, żeby kupić odrobinę większe akwarium niż 160l. Na allegro jest baniak 120X50X40 (niestety panoramiczny, a nie prostokątny jak chciałem), więc jeżeli sprzedawca lekko z ceny zejdzie to taki właśnie sobie kupię. Dokupię też filtr (chłop ma zestawie 2 wewnętrzne, a ja chcę zewnętrzny) JBL Cristal Profi e900, bo od Tetry jest tańszy i generalnie chwalony tutaj. Problemem są jedynie ryby, które już tam żyją i są do kupienia razem z zestawem (właściciel ma 6 sztuk CYPHOTILAPIA FRONTOSA MOBA BLUE ZAIR). Rybki b.ładne, ale jeżeli się nie mylę to Tanganika i na taki litraż trochę duże. Zresztą chcę najpierw baniak zagospodarować, a dopiero potem rybki wpuścić, więc próbuję gdzieś te ryby ożenić.

Opublikowano

Witam. Czy do akwarium 240l wystarczą: 1 filtr zewnętrzny kubełkowy AquaEL 250+ o przepuśtowosci 600l/h i 1 wewnętrzny Weipro 1900l/h? Grzałka 250W nie będzie za słaba? Chodzi o to, że taki sprzęt jest w zestawie, który mogę kupić w dobrej cenie, a baniaka bez osprzętu właściciel ożenić nie chce. Liczę na szybką odpowiedź, bo czas ma tutaj znaczenie spore. :wink: Z góry dziękuję.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zestaw jest ok, dorzuciłbym do tego yellow i kilka maingano. Oprócz fire fish można też dorzucić te aulonocary łaciate OB i scieanochromis fryeri. Biorąc Twoje i moje propozycje razem to by wyszło 9 gatunków, ilości sztuk w poszczególnych gatunkach zależą od Twoich preferencji kolorystycznych, przykładowo jeśli ma być więcej jasnych jaskrawych kolorów to więcej sztuk brać yellow, red red, fire fish i OB a reszta w mniejszych ilościach jako dodatek innych barw lub odwrotnie jeśli preferujesz inne barwy w przewadze lub ma być wszystkiego po trochę.
    • A taki zestaw: po 10 sztuk młodych ryb: Acei, Red Red, Złocisty, Mpanga no i bardzo chciałem Fire Fish - popilnuje mi zarybienie 
    • Co do obsady to Twoje akwarium nadaje się dla wszystkich pyszczakow z zastrzeżeniem żeby nie mieszać największych drapieżnych z mniejszymi gatunkami i najdelikatniejszych z tymi " normalnymi". Wybierz te które się najbardziej podobają zwracając uwagę na kolor samic bo u niektórych gatunków samice są szare lub brązowe.
    • Witam wszystkich To będzie moje pierwsze akwarium w tym klimacie. 220x70x70 powstaje  w chwili obecnej w Sea Garden - termin realizacji  końcówka sierpnia. Przednia i lewa szyba opti, komin z 4 otworami czarny plus czarna szyba. Całość zabudowana czarnym lacobelem. Do filtracji mam 2 kubełki  - Aquel Ultramax 2000 oraz chińczyk SunSun hw-304. Akwarium będzie umieszczone w narożniku salonu na południowej ścianie - brak bezpośredniego oświetlenia słonecznego przez cały dzień. Dekorację spróbuję na początek wykonać sam - zakupiłem 25kg Ceresita cr 65 i od jutra ruszam z ,,produkcją,,  :). To będzie moje 3 akwarium - mam jedno 190x60x60 oraz 120x50x50 które zapełnione są pielęgnicami różnego rodzaju :). To akwarium ma pełnić rolę dekoracyjną. I tu moje pytanie - jak obsada będzie najlepsza do tego ,,zadania,,?  Wodę z wodociągów mam bardzo twardą - na wejściu do domu mam zmiękczacz oraz filtrację zakończoną filtrem węglowym. Dodatkowo mam RO. Więc raczej z wodą i jej parametrami nie powinno być problemu.
    • Tak zadałeś ogólne pytanie, że nic Ci nie podpowiemy. Warto posiadać chociaż minimalną wiedzę o akwarystyce zanim kupi się ryby. To temat tak szeroko opisywany na tym forum i wielu innych, że można napisać nie jedną książkę, zresztą nie jedną napisano. My nawet nie wiemy, czy Ty chcesz posiadać akwarium z naszym biotopem czy jakiekolwiek inne.
    • Witam wszystkich. Minął rok od ostatniego wpisu, więc mała aktualizacja życia w zbiorniku… Delikatnie pozmieniałem układ kamieni i skałek (jedną podwiesiłem). Zmodyfikowałem też oświetlenie a właściwie zrobiłem nowe na bazie modułów led i sterownika led dimmer. Najwięcej zmian dokonało się w zakresie filtracji, w sumie to nie tyle zmian, co czynności. Wysoki poziom wody w modułach utrzymywał się przez około 3 miesiące po czym spadał licząc od górnej krawędzi o ok. 4cm. W każdym module wywierciłem po jednym otworze i zmniejszyłem rozmiar gąbek (tzn. pociąłem je na mniejsze kawałki), co wydłużyło w/w okres do pół roku. Tak więc w moim przypadku filtracja w modułach nie jest całkowicie bezobsługowa😊 Co do klarowności wody, przez dłuższy czas szału nie było. Skleiłem więc z pcv dodatkowy filtr na bazie arkusza gąbki ppi 45 o wym. 30x50 cm i pompy jebao. Miało być na próbę a działa już pół roku i póki co przejrzystość wody dla mnie jest ok. Co do obsady nic się nie zmieniło oprócz tego, że dokupiłem 3 szt. L. C. Yellow, bo kilka niestety wcześniej padło. Ryby urosły, są zdrowe, podchodzą do tarła. Ogólnie jest spokój bez agresji, poza nielicznymi, krótkimi i widowiskowymi starciami pyskami. Poniżej kilka fotek i filmik… VID_20250712_215332.mp4    
    • Witam wszystkich. Zaczynam dopiero swoją przygodę  akwarystyka, to moje powyżej akwarium Juwel Vision 450. Chciałbym kupić do tego ledy żeby ryby się przyzwoicie prezentowały i rośliny też dobrze rosły. Nie mam kompletnie pojęcia na co się zdecydować. Może ktoś doradzić coś
    • No tak masz racje tylko ja się pytałem nie pod kątem czy mnie się podoba tylko żeby ryby się nie płoszyły. Ale sprawa już się rozwiązała i tak od tygodnia jak pale tylko jedną 30 watową tube led to ryby się uspokoiły. Także jest ok.
    • Co kto lubi, dla jednych dobrze doświetlone akwarium jest lepsze od słabo oświetlonego, dla innych odwrotnie. Kolor podłoża, dekoracji, odległość źródła światła od tafli, kolor, kąt padania też będą miały znaczenie.  Ja osobiście lubię jak oświetlenie jest punktowe/nierównomierne. Można wtedy stworzyć strefy mocno oświetlone i bardzo słabo oświetlone, daje to ciekawy efekt. Nie da się na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.
    • Do tej pory miałem belke oświetleniową 48 wat led ale po tym jak kot chciał się "kąpać" (dosłownie) w akwarium to musiałem zainwestować w pokrywe firmy Aquastel. Pokrywa jest fajna ma dwa mocowania na tube led 30 wat. Jak miałem 2 x 30 wat to ryby były bardzo płochliwe ,uciekały obijały się. Ale jak od dwóch dni mam tylko 30 wat power glass to troche się uspokoiły.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.