Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli będziesz kupował młode ryby to z P.saulosi możesz kupić jakieś 12-15 sztuk .

Łatwiej ci będzie wtedy dobrać harem.

Gdyby akurat ktoś na allegro sprzedawał z mojej okolicy to i owszem, a tak to ze względów finansowych jest to zadanie niewykonalne póki co. Te rybki są u mnie po 13-14 PLN, więc taka gromadka to koszt ponad 2 stówek, a przecież to nie jedyny gatunek który ma u mnie pływać. Baniak z szafką i pokrywą już mnie sporo kosztował, więc teraz muszę już liczyć się z grosiwem. :wink: Jeszcze wycieczka po serpentynit czeka, a to też parę zeta pewnie wyjdzie. Zresztą dzisiaj dopiero akwarium dojedzie, więc do zakupu ryb mam jeszcze dobry miesiąc. Dzięki za radę.

Opublikowano
Gdyby akurat ktoś na allegro sprzedawał z mojej okolicy to i owszem, a tak to ze względów finansowych jest to zadanie niewykonalne póki co. Te rybki są u mnie po 13-14 PLN, więc taka gromadka to koszt ponad 2 stówek, a przecież to nie jedyny gatunek który ma u mnie pływać.

Oszczędzać to można na sprzęcie,kamieniach czy piasku ale na rybach tego robić nie wypada.

Dobre jakościowo saulosi F1 chodzą po 27pln/szt(Tan-Mal). więc te 13zł. wygląda marnie(możliwe że te ryby również).

Opublikowano

Tu się zgodzę z Perezem - pamiętaj że te ryby będziesz oglądal przez kilka godzin dziennie przez najbliższych kilka lat.

Może na początek kup kilka sztuk i w miarę dopływu gotówki dokupuj interesujące Cię gatunki.

Możesz popytać także wśród trójmiejskich klubowiczów czy ktoś nie ma jakiś nadwyżek.

Opublikowano

Jak już jesteśmy przy piasku, to ozdobny kwarcowy kreisel kupiłem u siebie w Castoramie, straszny, takie mam o nim zdanie. Nie dał się w żaden sposób wypłukać, zrezygnowałem po 8 razie.

Opublikowano
Jak już jesteśmy przy piasku, to ozdobny kwarcowy kreisel kupiłem u siebie w Castoramie, straszny, takie mam o nim zdanie. Nie dał się w żaden sposób wypłukać, zrezygnowałem po 8 razie.

hehe, no bo jego się płucze z 2 razy, góra 4 i jak wodą przemieszasz to nie masz kryształu, ale jak nalejesz wody (bez mieszania) do będzie kryształ, ja mam akwa miesiąc, kreisel oczywiście i jak grzebie w piasku to z 2h mam mętną wode. A ty jak mieszasz i mieszasz no to ręce opadają, miałem to samo, ale zauważylem, że jak wleje wode do wiadra z piaskiem wypłukanym kilka razy to woda jest ok :mrgreen:

Opublikowano

hehe, no bo jego się płucze z 2 razy, góra 4 i jak wodą przemieszasz to nie masz kryształu, ale jak nalejesz wody (bez mieszania) do będzie kryształ, ja mam akwa miesiąc, kreisel oczywiście i jak grzebie w piasku to z 2h mam mętną wode. A ty jak mieszasz i mieszasz no to ręce opadają, miałem to samo, ale zauważylem, że jak wleje wode do wiadra z piaskiem wypłukanym kilka razy to woda jest ok :mrgreen:

Masz mętną wodę wodę, bo źle wypłukałeś piach, nawet 4 krotne płukanie nie usunie całego syfu. Ja swoje 50 kg piachu płukałem ok 2,5 godziny w bieżącej wodzie i teraz nie mam żadnego problemu z mętnością.

A i jeszcze jedno, ze swojego piachu odsiałem na sicie frakcję poniżej 0,5 mm było tego coś około 5-6 kg żebym nie miał niespodzianek z pyleniem :mrgreen: