Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zdecydowanie lepsze są z odpowietrznikiem.

Poza tym ja kupowałem najtańsze i spoko dają radę - i odpowietrznik jest :-)

Na co zwracać uwagę przy kupnie.... no na średnicę wlotu i wylotu, no i czy mocowanie i klucz są dołączone do zestawu.

Odpowietrzniki w korpusach przed pompa nie maja sensu bo z powodu powstajacego tam podcisnienia korpus bedzie zasysal powietrze a nie wypychal. Za pompa jak najbardziej potrzebne. Moje korpusy ustm z odpowietrznikiem na sprężynce potrafily same sie odblokowac i zaczac zasysac powietrze kiedy wklad sie zabrudził, czego efekfem byla sodówka w akarium, glosna praca pompy i jej slaba wydajność

Opublikowano
Moje korpusy ustm z odpowietrznikiem na sprężynce potrafily same sie odblokowac i zaczac zasysac powietrze kiedy wklad sie zabrudził, czego efekfem byla sodówka w akarium, glosna praca pompy i jej slaba wydajność

Bardzo przydatna informacja (nie przypuszczałbym że może się tak "zassać" :? ), a na marginesie ciekawy wskaźnik zabrudzenia wkładów :wink:

Opublikowano

Ważna i wygodna rzecz to to żeby ta niebieska nakrętka była osobną częścią narurowca, a nie jednolitą bryłą, pomaga to przy zakładaniu nowego filtra no i nie potrzebuje tyle miejsca na odkręcenie filtra.

Opublikowano

Ja mam korpus z odpowietrznikiem przed pompa i trzy za pompa i jeszcze zaden nigdy sie sam nie zaczal zapowietrzac. Probowalem kiedys jak dlugo uklad by sie odpowietrzal bez ingerencji - tzn bez przyciskania odpowietrznikow i po 5 godzinach nadal powietrze bylo w ukladzie. Z odpowietrznikiem zajmuje to kilka sakund.

Yaro co do tej integralnej czesci - wszystko zalezy od tego jak masz ustawione korpusy - jezeli jest tak jak u mnie czyli jeden obok drugiego to wlasnie w tym miejscu jest ich najwieksza szerokosc i ze wzgledu na oszczednosc miejsca staramy sie je umiejscowic jak najblizej siebie - przy 3 korpusach nie odkrecisz nakretki trgo srodkowego, a lapiac za korpus na dole gdzie jest wezszy odkrecimy bez problemu.

Opublikowano
Ja mam korpus z odpowietrznikiem przed pompa i trzy za pompa i jeszcze zaden nigdy sie sam nie zaczal zapowietrzac. Probowalem kiedys jak dlugo uklad by sie odpowietrzal bez ingerencji - tzn bez przyciskania odpowietrznikow i po 5 godzinach nadal powietrze bylo w ukladzie.

A nie masz czasami jakiejś głowicy na wlocie do instalacji zainstalowanej która ci dodatkowo pcha wode?

Bo to by było bardzo dziwne i musze przyznać że tego nie ogarniam gdyby odpowietrznik spełnił swoją rolę w momencie gdy w korpusie masz podcisnienie.

Za pompą oczywiście odpowietrzniki działaja.

Opublikowano

Ja również mam wszystkie korpusy z odpowietrznikami,w jednym akwa z przyciskiem a w drugim na śrubki.Działa wszystko dobrze.Przy wymianie wkładów wystarczy odpowietrzyć i korpusy ładnie się zalewają.

Opublikowano

Mam go w jednym z akwarii.Korpus jak to korpus,dobry i tyle.Natomiast jako wadę uważam odpowietrznik w postaci śrubki.Jest to mało poręczne i gdy za dużo się odkręci woda "sika" na wszystkie strony.