Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok dzięki za szybką odpowiedź

edit: korpusy zamówione, po weekendzie planuje kupić pompę i powoli biore się za składanie tych klocków :) obym czegoś nie schrzanił

edit2 : korpusy dotarły, resztę kupię na miejscu, pozostaje kwestia połączenia, zastanawiałem się na rurkami tylko problem ze zgrzewarką której nie posiadam a sądzę że to by była ciekawa opcja, raz że ładnie, dwa że tanio no i bezpieczniej, niestety na ten raz nie będę się wypłacał i kupował zgrzewarki ale popytam znajomych, może ktoś pomoże... druga sprawa to korpusy... jako że mam jeden w zapasie to zastanawiam się czy nie umieścić go za pompą a przed fbf-em ale to takie moje "widzi mi się", zawsze można umieścić tam inny wkład gdyby zaszła potrzeba, jak Ktoś już wcześniej wspomniał dobrze jest mieć jakąś "furtkę" z której może skorzystać gdy zajdzie taka potrzeba. Na chwilę obecną to chyba najistotniejsze sprawy które mam do przemyślenia, acha... jeszcze jedno... czy dla pompy lepiej jak będzie miała krótszą drogę powrotną do akwarium czy też krótszą na wlocie, nie wiem co w którym końcu ustawić, gdzie wlot a gdzie wylot, czy też nie ma to większego znaczenia ? ponoć pompa lepiej wypycha wodę niż zasysa, z drugiej strony droga zasysania idzie prawie na całej długości "z górki" nie licząc rurki, węża w akwarium podczas gdy wylot już musi pchać pod górkę, zawsze to jakieś obciążenie. Jakie są wasze spostrzeżenia na ten temat ? co do rurek już w akwarium to na jakich wysokościach najlepiej ustawić wlot i wylot ? pozdrawiam

Opublikowano
druga sprawa to korpusy... jako że mam jeden w zapasie to zastanawiam się czy nie umieścić go za pompą a przed fbf-em ale to takie moje "widzi mi się", zawsze można umieścić tam inny wkład gdyby zaszła potrzeba

Jeśli masz miejsce to śmiało go wpinaj.

czy dla pompy lepiej jak będzie miała krótszą drogę powrotną do akwarium czy też krótszą na wlocie

To pierwsze :wink:

co do rurek już w akwarium to na jakich wysokościach najlepiej ustawić wlot i wylot ?

Zależy jaki zasys chcesz zrobić.Jeśli taki jak mam jak to praktycznie kładziesz rurę ssącą na piachu.

Wylot najlepiej ok.2cm pod taflą wody,by ją ładnie "burzyła".

Opublikowano
korpusy dotarły, resztę kupię na miejscu, pozostaje kwestia połączenia, zastanawiałem się na rurkami tylko problem ze zgrzewarką której nie posiadam a sądzę że to by była ciekawa opcja, raz że ładnie, dwa że tanio no i bezpieczniej, niestety na ten raz nie będę się wypłacał i kupował zgrzewarki ale popytam znajomych, może ktoś pomoże...
A nie lepiej posklejać hydraulikę? Ostatnio kleiłem instalację: kilka zaworów, kolanek trójników-zero przecieków, a przy tym estetycznie. Polecam klej Tangit firmy Henkel.

EDIT: Jeśli masz zamiar wpiąć w instalację FBF-a to proponuję to zrobić na bypass'ie, będzie łatwiej wyregulować przepływ

Opublikowano
korpusy dotarły, resztę kupię na miejscu, pozostaje kwestia połączenia, zastanawiałem się na rurkami tylko problem ze zgrzewarką której nie posiadam a sądzę że to by była ciekawa opcja, raz że ładnie, dwa że tanio no i bezpieczniej, niestety na ten raz nie będę się wypłacał i kupował zgrzewarki ale popytam znajomych, może ktoś pomoże...
A nie lepiej posklejać hydraulikę? Ostatnio kleiłem instalację: kilka zaworów, kolanek trójników-zero przecieków, a przy tym estetycznie. Polecam klej Tangit firmy Henkel.

EDIT: Jeśli masz zamiar wpiąć w instalację FBF-a to proponuję to zrobić na bypass'ie, będzie łatwiej wyregulować przepływ

Na jakich rurkach wtedy można z tym ruszyć ?