Skocz do zawartości

Kiedy "dojrzeje" drugi filtr ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Parę dni temu postawiłem nowy 200l zbiornik z Demasoni.

Musiałem to zrobić bardzo szybko więc odlałem ok. 100l wody z dojrzałego akwa i wlałem do nowego.

W tym dojrzałym mam dwa filtry zewnętrzne: UniMax 250 oraz Minikani 80.

Do nowego przeniosłem Minikani 80 oraz dokupiłem HW-302. Docelowo minikani wróci do 350l, natomiast w 200l zostanie HW-320.

I teraz pytanie, kiedy HW-302 w pełni dojrzeje. I jak to sprawdzić. W obecnej chwili parametry wody są o.k.

Opublikowano

Czy zbiornik/filtr dojrzal czy tez nie widac po zmianach parametrow.

Co wg Ciebie oznaczaja parametry ok? Temp. Urosla czy zaobserwowales caly cykl azotowy? Napisz jak przebiegaly zmiany parametrow, co sie stalo po wpuszczeniu ryb (jezeli wpusciles) czy dodawales jakies pozywki/bakterie itp

Opublikowano

Parametry wody mam takie same jak w dojrzałym akwa.

NO2 - 0

NO3 - ok. 15

Ph - ok. 8

Temp - ok. 26

Ryby już są wpuszczone. Na razie całą "biologię" obsługuje minikani (dojrzały przeniesiony z głównego akwa. woda też została przeniesiona), na razie chodzą dwa, ale docelowo ma zostać tylko HW-302. Żadnych pożywek nie dodawałem.

Opublikowano

Ja to trochę inaczej widzę. Imo żółty nie dojrzeje w tydzień. Teraz parametry są ok. ponieważ biologię zapewnia mini, lecz gdy go odłączysz po tygodniu, to będzie zonk. Wtedy zaczną się skoki parametrów, bo nitryfikacja nie będzie rozwinięta. Imho 2 tygodnie to bezpieczne minimum.

Opublikowano

Z tym przełożeniem to nie chce mi się bawić, a poza tym minikani ma dalej pracować w 350l.

Dzięki za odpowiedź. Myślę że zostawię go na jakieś dwa tygodnie.

Mam nadzieję że UniMax250 da radę przez 2 tygodnie w 350l (będę mniej karmił i więcej wody podmieniał).