Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w przygotowaniu akwarium :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem Tu nowy i marze o tym by Mieć Pyszczaki. Zakupiłem akwarium używane 220l z filtrami i grzałkami, poprzedni właściciel też hodował pyszczaki w tym akwarium.

Przepatrzyłem forum ale jest tego wszystkiego strasznie dużo i trochę się gubię.

Chciałbym założyć akwarium malawi. kupiłem piasek kwarcowy 25kg w castoramie wypłukałem chyba 15 razy jak nie więcej, zalałem akwarium wodą podłączyłem wszystkie filtry i czekam. Kupiłem test 5 in 1 Tropical (wiem że to są najgorsze testy ale sprzedawca przekonywał mnie że są dobre ) i sprawdziłem i z testów wyszło mi coś takiego

NO3-20 NO2-0,5 GH--150[8.0] KH-80[4,0] PH-8,4

Nie wiem co powinienem zrobić by parametry były ok :(

Nie wiem czy powinienem zmieniać wodę czy zostawić to tak jak jest :(

czy może wrzucić parę rybek z innego akwarium np. gupików?

Kamieni jeszcze nie mam wrzuciłem tylko dwa małe które znalazłem i Mi się podobały ;/

Akwarium stoi już z ta woda 5dni

Proszę nie krzyczeć na Mnie i Proszę o pomoc w przeprowadzeniu prawidłowego biotopu w akwarium :(

Ja się nie znam a strasznie bym chciał mieć Pysie w domciu:(

Opublikowano

Cześć, witaj na forum. Wyniki twoich pomiarów są trochę zastanawiające, dziwię się że masz jakieś mierzalne no2 i no3.Podobnie kh-4 i przy tym pH 8,4 - coś mi tu nie gra. W każdym razie jeśli jednak gra to ph masz odpowiedznie dla pyszczaków. Zalałeś to starą wodą czy przeniosłeś może mokre filtry z działającego zbiornika? Jeśli tak, jak długo były wyłączone? Jakie masz wkłady w nich i jakie to filtry? Dobrze będzie pomierzyć też sobie wodę z kranu i zorientować się czy wodociągi ci tą wodę chlorują czy ozonują. Na początek zerknij do FAQ i tam znajdziesz podstawowe informacje o cyklu azotowym oraz z czym te Malawi się je ;) Kiedy doprowadzisz wodę do porządku można zacząć zastanawiać się nad obsadą do tego akwarium.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi :)

Filtr mam Fluval 305, do tego mam filtr wewnętrzny, i wziąłem sobie wodę z jego zbiornika który był trzy raz większy od mojego z pyszczakami wlałem do filtra i podłączyłem go po paru dniach (po 5ciu chyba)

Zmierzyłem wody w kranie i wyszły mi wyniki taki :

NO3-0, NO2-0,5 GH-150[8,0], KH-8,0[4,0], PH-7,8 Takie Mi wyszły z tego testu.

Mam jeszcze test kropelkowy ale tylko na KH I GH nie robiłem nim jeszcze :/

Czyli jeszcze muszę chwile trzymać akwarium i nie puszczać rybek jeszcze?

Kiedy mam podmieniać Tą wodę/

Ile mogę Pysi włożyć do akwa?

Opublikowano

Twoje akwa musi przejść od podstaw stabilizację cyklu azotowego. Filtr kilka dni nie działał, więc nitryfikacja zdechła.

Btw.podłączając filtr zalany starą wodą, po 5 dniach w nowym akwarium wymaga przemilczenia....

Pytania staraj się zadawać w przeznaczonych do tego tematycznie działach.