Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Tak sobie myślę nad zakupem czegoś takiego... http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=przetwornica+220v+ac

Można by wtedy zastosować to urządzenie do zasilania np:grzałki w zbiorniku,oświetlenia.....

Jakie wy szanowni forumowicze macie na ten temat zdanie.

Czy ma to sens :?:

Mam oczywiście tutaj na względzie oszczędność energii elektrycznej,a co za tym idzie to zmniejszenie opłat za nią.

Energia była by pobierana z akumulatora,a tego to licznik nie nabije.

pozdrawiam

Opublikowano

W zasadzie to jest to samo co po prostu UPS,minus automatyczne przełączanie na zasilanie awaryjne.Jeśli tak, to temat był już poruszany. Prawdopodobnie najłatwiej byłoby ogrzać bezpośrednio z aku 12v, jeśli chodzi o awaryjne świecenie - tak samo, 12v bez strat na przetwornicy.Nie wszystkie silniki pomp lubią kwadratowy prąd podawany przez takie urządzenie.

Pytanie na ile zasadne jest zabezpieczanie się w ten sposób, często masz dłuższe przerwy w dostawie prądu, takie po kilkanaście godzin? Ryby świetnie obędą się bez oświetlenia, spadek temperatury nie jest aż taką tragedią, chyba że jest zima i masz dom ogrzewany prądem, temp w pomieszczeniu spada na np dobę do 10st - jakaś skrajna sytuacja. Imo jedym sensownym zastosowaniem byłoby automatyczne awaryjne utrzymanie filtra biologicznego.

Jeśli jednak chodzi ci o same uniezależnienie się od sieci energetycznej - hej, przecież akumulator samochodowy też trzeba naładować prostownikiem z 230v. Konkludując, imo jeśli nie zabierasz akwarium ze sobą na wakacyjną wycieczkę samochodem :) nie ma to sensu.

Opublikowano

eeee no już pisałem na ten teman. Za małe pieniądze czasem idzie dostać jakiegoś starszego UPS np. APC. Do tego akumulator od 40Ah w górę i utrzymanie biologa mamy spokojnie przynajmniej dzień. Gdzieś miałem wzory do obliczania tego wszystkiego w pracy. Mogę wam udostępnić i każdy sobie obliczy jaki aku by potrzebował do podtrzymania na 12h filtra biologicznego.

Ew. jakby ktoś chciał takiego ups'ka starszego to pisać na priv;)

Edit: tu krótka tabelka z ogólnymi czasami:

tabela.jpg

Ja u siebie osobiście mam UPS 250VA do tego aku 80Ah i praktycznie nie wiem co to zaniki prądu.

Podsumowując jeśli u kogoś te zaniki są częste to opłaca się coś takiego kupić. Używany UPS ~100zł plus nowy aku 40Ah 200zł i mamy spokój na lata.

Opublikowano

Wszystko sie zgadza czester tylko w tematem watku byla oszczednosc pradu poprzez podlaczenie kilku urzadzen do przetwornicy.

Nie mialoby to najmniejszego sensu - bo to tak jak bysmy chcieli zaoszczedzic wode i zamiast wezem podmiane bysmy robili wiadrami - rozlewajac troche po drodze bo straty jakies musza byc... :)