Skocz do zawartości

NO3=0 NO2=0,5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
(...) Dobra. Czyli wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

Masz dwie drogi do wyboru:

(...) 1. Kupujesz dowolny preparat "bakteryjny" w sklepie zoologicznym np. Sera, do dojrzewania i wlewasz (troszkę częściej niż zgodnie z instrukcją) i oczekujesz cudu. Cały czas monitorujesz NO2. (...) a NO3=jakieś tam (...)

W sumie dobrze radzisz, ale nie do końca Dodanie preparatu z pożywką spowoduje jeszcze wzrost no2 a tech nie chcemy. Wiadomo,że przeprowadzki z rybami będą teraz kłopotliwe i mało praktyczne :/ Imo możesz zrobić większą podmianę, mierzyć paramertry,obserwować ryby i mieć pod ręką jakiś pochłaniacz jonów amonowych.Po kilku tygodniach doczekasz się NO3 w tym akwarium. Autor wątku niech tylko nie panikuje i poszuka sobie na forum gotowego rozwiązania, takiego rodzaju problemy i opis jak sobie z tym radzić to jeden z częściej wałkowanych tematów.

Opublikowano

Ja po raz n-ty poradzę Biodigest Prodibio - czyste bakterie bez żadnej pożywki.

Wlej zalecaną dawkę i powinien być spokój - oczywiście caly czas monitoruj NH3, NO2 i NO3

Opublikowano
czy w tym przypadku mogę stosować ESKLARIN ? Tropicala

A w jakim celu ?, ten preparat możesz dodać do kranówy podczas podmiany.

Tobie potrzebne są bakterie nitryfikacyjne (polecam te które poleca kunta). Poczytaj faq głównie pod kątem cyklu azotowego.

Opublikowano
Ja po raz n-ty poradzę Biodigest Prodibio - czyste bakterie bez żadnej pożywki.

podepne się gdyż mam podobny problem

wlałem ten preparat w poniedziałek do 200l ( podwójną dawkę ) i nie ma zmian

moje parametry: testy jbl kropelkowe

NO3 100

NO2 powyżej 1 (poza skalą)

NH4 0,1

PH 7,4

KH 13

akwarium dojrzewa już 4 tydzień, na początku wlałem Bactonature tropicala a teraz Biodigest Prodibio i nic nie rusza do przodu,

filtr jbl-e900 z ceramiką aquaela oraz coralitem, mechanik at-202 w akwa pływa kilka starterków

nie wiem czy to tak długo trwa czy u mnie jest coś nie tak?

Opublikowano

Akwarium mam 100x40x50

wlałem 1 ampułke

przed wlaniem podmieniłem 30% wody i dodałem odstanej wody a od poniedziałku czyli od momentu dodania Prodibio nic nie ruszam w akwarium, testy robiłem dziś rano.

Może lepszym rozwiązaniem będzie sera toxivec?

Opublikowano

Toxivec zbije Ci chemicznie NO2 i NO3 do akceptowalnego poziomu.... i co dalej?

Nie chce mi się teraz wyciągać wszystkich gratów i szukać opakowania ale z tego co pamiętam na opakowaniu jest napisane żeby przy starcie użyć chyba 1 ampułkę na 60litrów czy jakoś tak.

Później profilaktycznie ampułkę na 2000 litrów.

Opublikowano

Zdecydowanie potwierdzam skuteczność działania Prodibio Biodigest, tylko należy stosować ten preparat zgodnie z instrukcją. U mnie NO2 z poziomu 5mg/l spadło do zerowego poziomu po 48 godzinach. Zastosowałem 5 ampułek na ~ 360 litrów wody.

Opublikowano
Zdecydowanie potwierdzam skuteczność działania Prodibio Biodigest, tylko należy stosować ten preparat zgodnie z instrukcją. U mnie NO2 z poziomu 5mg/l spadło do zerowego poziomu po 48 godzinach. Zastosowałem 5 ampułek na ~ 360 litrów wody.

Nigdy bym się nie domyślił że tyle tego trzeba wlać (1 ampułka na 1000l tak mi powiedziano w sklepie) szkoda że wcześniej nie zapytałem na forum,

no ale trudno poczekam troche dłużej bo widze że przy co dwudniowej pomianie wody 15% parametry zaczynają się normować, za kilka dni powinno być jak należy.