Skocz do zawartości

NO3=0 NO2=0,5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

baniak 240l NO3=0 A NO2=O,5 PH = 7 TWO= 4/5 woda trochę mętna po przekarmieniu co mam robić z tymi parametrami nie umiem podnieść ph sypałem sode i nic nie daje nie wiem dlaczego. co zmienić i jak zmienić w parametrach prosze o pomoc

Opublikowano

A NH3/4+ mierzalne? Wtedy na pewno sody nie sypać, nie podałeś jakie masz pH ale przy takim KH domyślam się,że niskie. W zbiorniku pływają ryby? Na twoim miejscu zająłbym się najpierw azotynami bo wygląda że masz klasycznie nie do końca dojrzały filtr.

Opublikowano

ph=7 ryby socolofi-2 saulosi 1 redy-2 i niestety chwilowo 2 papuzie z tym filtrem całkiem możliwe bo chodzi dopiero od 2 tygodni. tak wiec co mam robić by było ok baniak stoi już 2 miesiące dojrzewał ponad miesiąc parametry były ok po założeniu biologa wpuściłem 4 rybki

Opublikowano
ph=7 ryby socolofi-2 saulosi 1 redy-2 i niestety chwilowo 2 papuzie z tym filtrem całkiem możliwe bo chodzi dopiero od 2 tygodni. tak wiec co mam robić by było ok baniak stoi już 2 miesiące dojrzewał ponad miesiąc parametry były ok po założeniu biologa wpuściłem 4 rybki

Zaraz, bo czegoś nie rozumiem. Zbiornik stał miesiąc, potem uruchomiłeś filtr biologiczny i wpuściłeś rybki, dobrze myślę? I to było jakieś 2 tygodnie temu?

Opublikowano
No tak, akwa nie dojrzało, bo nie było filtra...
Dobra. Czyli wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika.

Masz dwie drogi do wyboru:

1. Wyławiasz rybki i zanosisz je z powrotem do sklepu z uwagą, że odbierzesz je za jakieś 2 tygodnie (może krócej) jak Ci zbiornik dojrzeje i podejmujesz normalną procedurę dojrzewania filtra biologicznego.

2. Zostawiasz jak jest i zaczynasz walkę.

ad2.

1. Kupujesz dowolny preparat "bakteryjny" w sklepie zoologicznym np. Sera, do dojrzewania i wlewasz (troszkę częściej niż zgodnie z instrukcją) i oczekujesz cudu. Cały czas monitorujesz NO2. Jak będzie powyżej 0,2, to robisz podmiany. Max co 3 dni (jakieś 20%) i wtedy też podajesz bakterie (z umiarem). I tak sobie balansujesz nad przepaścią i albo spadniesz albo przejdziesz na drugą stronę.

2. Jak już zauważysz, że biologia pracuje NO2=0, a NO3=jakieś tam (5-15), to zajmujesz się zarówno pH (np. soda lub preparaty do Malawi np. JBL-a) jak i KH (najłatwiej odpowiednie kamienie do środka).

Ale najpierw rozwiąż problem niedojrzałego akwarium. Jak obsada przeżyje, to będzie znaczyło, że będzie dobrze :)

Powodzenia.