Skocz do zawartości

112L Aquaszut 750+Eheim 2213 jak ustawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Posiadam akwarium 112l profiliwane, ogólne w którym planuje założyć pierwsze malawi. I mam w tej sprawie kilki pytań.

Po pierwsze jak ustawić wymienione w temacie filtry. Aktualnie wlot kubełka jest po prawej stronie, za tłem strukturalnym a wylot także z prawej, woda puszczona pod skosem na środek przedniej szyby.

Aquaszyt wisi na lewej szybie i dmucha na tył zbiornika.

W malawi planuje pozbyć sie tła strukturalnego które zabiera przestrzeń w akwarium i dać zwykłe czarne (czarny brystol wystarczy?) a na środku usypisko z łupku, tak by przy ścianach była wolna ptzestrzeń.

Jak wtedy według was ustawić filtry dla dobrej cyrkulacji oraz by syf nie zalegał na dnie?

P.s

Poprosze o wstrzymanie się z komentarzami typu, za mały zbiornik, tylko saulosi itp.

Napewno pojawi się więcej pytań

Opublikowano
Jak wtedy wedłóg was ustawić filtry dla dobrej cyrkulacji oraz by syf nie zalegał na dnie?

Niestety nie ma gotowej recepty, podstawową zasadę masz spełnioną (mechanik po przeciwnej stronie wylotu z kubła). Jak ustawisz dekoracje (odpuść sobie łupek, chyba że masz duże bryły) to metodą prób i błędów aż się uda :)

Opublikowano

No jak elijot napisal metoda prob i bledow. Wszystko tak naprawde zalezy od ustawienia dekoracji. Ja osobiscie moge powiedziec, z wlasnych doswiadczen, ze najlepiej zbiera syf obieg wody wirowy. Czyli wylot szuta pusc wzdluz tylnej sciany a eheim niech tak zostanie, ale to jak mowie przy moim ustawieniu kamulcow zbiera wzorowo a jak bedzie u Ciebie to juz inna sprawa. :)

Opublikowano

U mnie na środku akwa stoi spory kawał serpentynitu, z którego nie chciałem zrezygnować, bo bardzo mi się podoba, a za którym w jednym miejscu zbierały się kupska - obojętnie jakbym nie ustawił wylotu szuta i biologa. Sprawę załatwiło dodanie cyrkulatora i teraz jest wzorowo.

Wszystko zależy od ilości, wielkości i ustawienia dekoracji (kamulców).