Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów i pozdrawiam.

Mam pytanie w związku z nowym akwa. Przerobiłem pokrywę z wiórówki i zamontowałem 3 komplety na świetlówki t5.

Niestety dałem sie namówić w zoologu na zakup sprowadzanej z Chin świetlówki marine glo firmy GLO (wybuliłem za nią ponad 90), posiadam tekże świetlówkę firmy SYLVANIA luxline plus i dokupiłem do nich zwykłą świetlówkę w składzie budowlanym 2700 K 25 w, ponieważ tu w Jaśle nijak nie można dostać t5, tylko przez neta, zresztą w Rzeszowie tylko w jednym zoologu były t5 i tylko te, którą mam. Efekt jest nastepujący http://img141.imageshack.us/i/dscn0621b.jpg/ http://img109.imageshack.us/i/dscn0632e.jpg/

Ogólnie wykląda to troche jak dyskoteka, niebieska przebija przez piasek, tworząc na szybie akwa niebieskawe odcięcie.

Zastanawiałem się, czy nie zrobić z niej oświetlenia nocnego, ale jest zbyt silna (jeśli dobrze pamietam 18000K) i w sumie mysle już nad samodzielnym zrobieniem nocnego z ledów.

Proszę Was o pomoc w dobraniu i rozplanowaniu światła, będę w nim trzymał saulosy i maingano, dekoracja to grota z kamieni i tło złupka - wszystko piaskowiec.

I jeszcze pytanie - zauwayłem na forum, że wielu pyta sie o jedną świetlówke do 200l, więc pytanie, czy 3 świetlówki do tkiego zbiornika to nie za dużo? czy taka ilość światła nie prześwietli akwa i nie będzie straszyc ryb?

Sylwania sie sypie bo to używka (końcówki ledwo trzymają się szkła, wiec je posklejałem zwykłą taśmą, aby sie całkiem nie urwały), więc i tak za jakiś czas będę musiał kupić nową, nie wiem tylko jakie i nie chce kasy wydawac w ciemno.

dzieki z góry za pomoc

Opublikowano

Ja miałem 2 świetlówki T8 ale po pewnym czasie jedną odłączyłem.Został JBL marine day.

ja przy aulonokarach red mam 1 świetlówkę 25 W Sylwania Grolux

akwarium 200 l

Aulony w 200l ? :shock:

Grolux to "cukierkowa" świetlówka,nie polecam.

Opublikowano

czy zatem da sie jakoś wykorzystać tę marine glo???

może jakoś dałoby rade j przyciemnić i zrobić z niej nocne, tylko jak to zrobić aby jej nie rozwalić?

jeżeli zdecydowałbym sie na 2 świetlówki, to jakie wybrać?

Opublikowano

Zostaw tylko 1 świetlówke. Pyszczaki nie lubią zbyt bystrego światełka.

Moim zdaniem tak jak koledzy uwazają najlepsza była by JBL marine day.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zostaw tylko 1 świetlówke. Pyszczaki nie lubią zbyt bystrego światełka.

Moim zdaniem tak jak koledzy uwazają najlepsza była by JBL marine day.

A skąd ta pewność? Pięknie się prezentują pod HQI , jak i w jasnym , słonecznym świetle.

Rybom to właściwie koło ogona lata jak mamy oświetlony zbiornik , światło jest dla nas.