SSOOHY Opublikowano 4 Marca 2011 #1 Opublikowano 4 Marca 2011 witam - chce założyć małe akwa bo tylko 112 ewentualnie 126 litrów ze względu na ograniczenia przestrzenne. Moje pytanie kieruje do właścicieli takich zbiorników - jaki osprzęt powinienem kupić - czytam i czytam i nic z tego nie wynika myślałem o jakichś chinczykach żeby ograniczyć koszta.
bartex Opublikowano 4 Marca 2011 #2 Opublikowano 4 Marca 2011 witam - chce założyć małe akwa bo tylko 112 ewentualnie 126 litrów ze względu na ograniczenia przestrzenne. Moje pytanie kieruje do właścicieli takich zbiorników - jaki osprzęt powinienem kupić - czytam i czytam i nic z tego nie wynika myślałem o jakichś chinczykach żeby ograniczyć koszta Pamiętaj, tanio kupujesz kupujesz 2 razy, najpierw tanio potem właściwie. grzałka filtr zewnętrzny filtr wewnętrzny termometr oświetlenie T8 lub T5 sterownik do oświetlenia Zakładam że akwarium już masz??? jak nie to szkło najpierw +szafka+mata pod akwa+pokrywa+podłoże+skałki+tło lub folia +wiele innych
zdrowy_zab Opublikowano 4 Marca 2011 #3 Opublikowano 4 Marca 2011 w takim małym akwarium wg Mnie filtr zewnętrzny jest niepotrzebny, lepiej kupić np aquaela 1100
nabe Opublikowano 4 Marca 2011 #5 Opublikowano 4 Marca 2011 Zamiast trzymania grata w środku gdzie i tak będzie za mało miejsca dla pyszczków, rozważ jakiś tani kubełek przeznaczony do trochę większego akwarium. Dalej to standard, oświetlenie , grzałka z termostatem odpowiedniej mocy, dobór graciarni nie różni się wiele od listy zakupów do np. 200l.
Malpat Opublikowano 4 Marca 2011 #6 Opublikowano 4 Marca 2011 Możesz mieć tylko filtr wewnętrzny,tylko zewnętrzny lub filtr zewnętrzny i wewnętrzny Z filtrów wewnętrznych polecam Aqua Szuta 750 turbo z gąbką.
slawek gorol Opublikowano 4 Marca 2011 #7 Opublikowano 4 Marca 2011 Szut 750 lecz z gąbką o wymiarach połowy akwa Mała gąbka nie uciągnie biologii. No może inaczej, przy 2,3 rybach będzie ok.
brazylia Opublikowano 4 Marca 2011 #8 Opublikowano 4 Marca 2011 Powiem Ci to samo co powiedzial juz nabe.Kup jakis kubelek i tylko na tym oprzyj filtracje.Przy jednogatunkowej saulosowej obsadzie ,spokojnie da rade i nie bedzies zabieral tak cennego w malym akwa, miejsca.
Michal_Chrzanowski Opublikowano 4 Marca 2011 #9 Opublikowano 4 Marca 2011 Osobiście kupiłbym hińzki kubełek i tylko na nim oparłbym filtrację.
SSOOHY Opublikowano 4 Marca 2011 Autor #10 Opublikowano 4 Marca 2011 wielkie dzięki wszystkim - to na takie podpowiedzi liczyłem. tematu nie zamykam bo może ktoś jeszcze ma coś ciekawego do napisania - przez weekend muszę podjąć decyzje i złożyć zamówienie
Rekomendowane odpowiedzi