Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich forumowiczów i dziękuję, za sporą wiedzę, jaką z tej strony można wycisnąć. Zakładam właśnie akwarium dla pyszczaków yellow (L.caeruleus). Będzie tylko jeden gatunek, bo akwa ma 126 litrów (80/35/45). Zależy mi jednak, by coś się przy dnie szwędało, a jednocześnie było najlepiej zgodne biotopowo. Poproszę o jakieś wskazówki. Jeśli nie ma w Malawi dennych, które by pasowały, to może są jakieś inne, które w tych warunkach i z tymi pyszczakami były szczęśliwe ??? Pozdrawiam.

Opublikowano

Sam mam takie akwa i moge ci tylko powiedziec ze nie ma potrzeby dorzucac cos do malawi. Jak zapewne wiesz pyski czuja sie najlepeij w swoim towarzystwie. Dobrze, ze zdecydowales sie na jeden gatunek a yelowki sa w sam raz, zreszta zajmuja tez denna strefe zbiornika...

Opublikowano

Z Malawijskich ryb dennych można dostać Synodontisy ale w tak małym akwa zapomnij o nich, natomiast cała reszta zbrojnikowatych z SA niezbyt się do Malawi nadaje, tak więc najlepiej pozostań przy tym typowo jednogatunkowym akwa.

Opublikowano
Z Malawijskich ryb dennych można dostać Synodontisy

Oczywiście S. njassae, jeśli ma być biotopowo, bo o ile dobrze pamiętam, to jedyne Synodontisy w Malawi.

Opublikowano
Z Malawijskich ryb dennych można dostać Synodontisy

Oczywiście S. njassae, jeśli ma być biotopowo, bo o ile dobrze pamiętam, to jedyne Synodontisy w Malawi.

No pewnie że te :D ale i tak za duże do tego akwa bo potrafią do 20 cm dociągnąć.

Opublikowano

Nie dodawaj nic. Kiedyś też nie wyobrażałem sobie akwa bez sanitariuszy ale IMHO szkoda nawet opancerzonych zbroinków niebieskich, gdyz zwłaszcza w mniejszych zbiornikach mają z pysiami ciężko. Ewentualnie tylko zbroinik przychodzi mi do głowy i to spory, najlepiej pełnowymiarowy.