Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec bardzo podobaja mi sie te gatunki, niestety jest ich za duzo i musze zgrezygnowac, i tu mam pytanko które niepasuja do siebie, moze w ten sposob uda mi sie wybrac docelowe gatunki, z góry dziekuje :)

Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus Polit

Labidochromis Caeruleus

Metriaclima Estherae Red Red

powiedzmy ze chce roslinożerców i zrezygnuje z yellow a czy bedzie pasowal do tego Pseudotropheus elongatus Neon spot ??

Opublikowano

Nie pasują do siebie:

Tanganika z Malawi więc albo trofcie i na inne Forum ;) albo Malawi.

Zostaje 6 gatunków.

Membe deep jest niedostępny bo ten co jest dostępny to jakiś wynalazek z tajwańskich hodowli i nie polecam, go w ogóle kupować.

Zostaje 5.

Yellow to mięsożerca

Polit to roślinożerca.

Reszta jest elastyczna.

Wybierasz więc opcje mięsożerną lub roślinożerną i .. pozostałą 3ke możesz wrzucać o ile te 500 litrów to nie kwadrat czy heksagon ;)

Opublikowano

hmmm a czy taka obsada mogla by byc

Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus Polit

Pseudotropheus elongatus Neon spot

chyba ze zamiast neona jakas inna czarna/ciemna ryba ??

Opublikowano

To zły układ dla właśnie spota ... nie pokaże on swoich walorów i będzie szary i niepozorny. Teoretycznie wystaczyłoby zastąpić tylko spota i byłoby OK. Jednak raz czy trzeba tu aż 5 gatunków a dwa czy mali terytorialiści zgodnie sie ułożą i nie zaganią wzajemnie. Długi zbiornik wzmacnia szanse na powodzenie wcale nie łatwej misji jednak trzeba z góry założyć jednosamcowo u agresywnych kordupli. Esterka to świetny pomysł bo raz że nie jest tak terytorialna a dwa silna i duża a więc nie bardzo sie przejmie zawadiackimi maluchami. Z trójki terytorialistów wybrałbym 2 i dodał mniej terytorialny gatunek ( jakiegoś elongatusa ? ). Jeśli chcesz spróbować z trzema to jeśli masz baniak długi na 150 cm możesz spróbować ale wtedy zostaw na pewno 4 gatunki i nic nie dokładaj. Do tego nastawiaj sie na układ 1 + ... Osobiście zamiast saulosi dałbym jakiegoś pasiastego elongatusa np mphange i coby sobie lekko uzupełnić żółć w zbiorniku dołożył bym daktari ( ryba umiarkowanie terytorialna ).

Opublikowano

Słusznie zauważyłeś że "trzyma"...

My jesteśmy pasjonatami/miłośnikami i dbamy o naszych podopiecznych.A gościu je trzyma nie zważając na ich preferencje żywieniowe ,terytorializm czy min.pow.dna baniaka.Jak ryba padnie,trudno kupi się nową...niestety niektórzy mają takie podejście.Zbiornik ma być kolorowy,z dużą ilością ryb aby się pochwalić gdy na urodziny wpadną znajomi....będą ochy i achy a ryby cierpią... :(

Opublikowano

Po prostu je trzymają ;) widziałem jeszcze bardziej ciekawe rzeczy np kulfony z venustusem ... ale pamietaj, że życie to nie jest bajka. ;) czy film na yt. Jeśli zamierzasz trzymać ryby aby je trzymać i trupki uzupełniać co pewien czas nowymi rybami to zapewne się da. Tak jak sie da do twojego baniaka dać jakieś 60 ryb. Da sie uwierz mi bo widywałem na yt i więcej. Nie ma to jednak nic wspólnego z malawistyką czy nawet akwarystyką. Musisz usiąść i sprecyzować swoje cele. Mam mieć żywy obrazek czy być malawistom. Jeśli to drugie to poczytaj o politach i yellow, okaże się że te piękne żołte rybki są mięsożerne. Ich aparat gryzący zwany czasem mordziatą :mrgreen: jest dostosowany do wyjmowania z peryfitonu różnego rodzaju żywego mięcha. Dając więc diete typową dla roślinożerców nie osiągniesz tego co chcesz a więc zdrowej pięknie wybarwionej silnej ryby. Pchając dietę w kierunku mięsnej spowodujesz jeszcze większy problem polity mogą skończyć ładnie wybarwione i ciężko oddychające ale niestety za jakiś czas martwe czytaj bloat. Nie racjonalnym jest wiec łączenie wyspecjalizowanych roślinożerców z wyspecjalizownymi mięsożercami, gdyz jest to na zasadzie łączenia krowy z kotem trudno dac tu jakąś kompromisową dietę ;). Sam osobiście stworzyłem baniak niemalawisty w klubie akwarystycznym który prowadzę ( jest ciekawy dyskurs w komentach pod tym baniakiem w galerii ) i nie jest on fajny. Jest ładny dla laika ale pod względem walorów czysto przyrodniczych jest nudny. Jeśli chcesz więc błysnąć kolorowymi rybkami zachowaj pewne zasady i będziesz miał żywy obraz jeśli chcesz poobserwować zdrowe ryby w wieloletnim okresie posłuchaj Nas a filmiki na YT traktuj jako ciekawostki a nie kompendium wiedzy. Nie trudno tez zauważyć, że jedynym baniakiem gdzie ryby pokażą całe piękno są zbiorniki malawisty ... samiec w zdrowej grupie w odpowiedniej wodzie i z odpowiednimy rybami jaki by to nie był gatunek będzie zawsze z najlepszej ligi ...

Co do wymiarów baniak dałbym jednak tych 3 terytorialistó, będzie ostro i ciekawie ... zamiast spota dałbym jednak innego elonga. Ciemnych jest tam sporo ale tak ciemnych jak spot to nie spotkasz ;)

Opublikowano

oki przekonaliscie mnie obsada to

Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus Polit

w haremach 1+3 mysle ze im tak bedzie dobrze, nie najlepiej no ale coz :) a co do wczesniejszych postów to strasznie mi sie podobaly polity i yellow wiec szukalem troszke nadzieji ze sie da ale ok jak sie mozna to nie mozna, a baniaka nie chce na pokaz zeby bylo kolorowo tylko z zamiarem stworzenia im warunków zblizonych do srodowiska

Opublikowano
no moj baniacze standard 200x50x50

nie zebym sie czepial itp ale na tym filmiku gosc trzyma razem polita i yellowa, widzialem jeszcze pare innych filmikow z takim polaczeniem, to jak oni to robia ze trzymaja razem te pyski ?? http://www.youtube.com/watch?v=Rc2zOOtOTYo&feature=related

Co w tym dziwnego ?

W jeziorze też pływają razem i nikt problemów nie robi ;)

Hikari cichlid excel,spirulina,mrożonki około 2-3 x w tygodniu i powinno być ok

PS.Ładne te polity.