Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiatm mam problem z poprawną cyrkulacją.

Akwarium mam 160x50x50 w w jednym narożniku dwie rury ssące do narurowców a przeciwnym narożniku rura wylotowa spłaszczona,5cm poniżej lustra wody i skierowane w stronę rur ssących. Po tej stronie gdzie są rury ssące zamontowałem dodatkowo falownik WaveMaker 5000l/h. Myślałem że to rozwiąże problem ale nadal w obu narożnikach przy przedniej szybie zbierają mi sie kupki. ;(

próbowałem różnych ustawień i ciężko żeby było wszystko posprzątane.Narurowce czyszczę regularnie co tydzień.

Macie może jakieś propozycje co do ustawień??????

Opublikowano

Ustaw cyrkulator po przeciwnym rogu wylotu z narurowców,tuz pod taflą i skieruj do dołu tak aby dmuchał wzdłuz przedniej szyby w dolny róg akwarium.nie bój sie ze bedzie, wiało ryby sobie porazą.

Opublikowano

witam ustawiłem tek jak wyżej napisaliście i zaczęło się sprzątać ;),ale teraz się tak dzieje że przed tworzy mi się kupka parę cm przed osłoną rur co zasysają wodę do narurowców.Powstał taki dylemat czy czasem strumień z wylotu z narurowców nie jest za słaby i nie dopycha wszystkiego porządnie do zassania. Zastanawiam się nad zakupem jeszcze jednego falownika żeby zamontować go naprzeciw tego co jest i żeby wszystko ładnie zaczęło się kręcić, a pompę grundfosa (25-60) bym skręcił na 2bieg. co sądzicie o tym?????????