Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium mam od około 4 miesięcy. Dwa tygodnie temu padł demasoni. Dwa dni przed końcem życia widać było, że jest z nim już źle. Nie miał siły, leżał często na boku itp. Dzisiaj zauważyłem, że jeden rdzawy nie żyje a drugi już kona - kreci kołowrotki, leży na boku, skrzela ma jakby lekko przekrwione. Na razie go odłowiłem do małego naczynie i nie bardzo wiem co robić.

Proszę o jakieś wskazówki co powinienem robić. Pewnie rdzawy nie przeżyje ale boje się, że kolejne rybcie będą padały.

Mierzyłem przed chwilą parametry:

NO2 <0,2

NO3 30

NH3 0

Akwarium 240l

Filtr Exeim 2073 + wewn. Juwel Bioflow 3

Karmienie: Tropical Spirulina 36 (głównie), Hikari Cichild Excel, Dainichi Veggie FX

Podmiany wody co 1-2 tyg.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bo bardzo się martwię.

Opublikowano

jak możesz zrób foto rdzawego, może pomóc, czy coś ostatnio zmieniałeś w akwa? nowe ryby, rośliny, wystrój?

zrób foto rdzawego i zdrowej ryby. czy chętnie pobierają pokarm? czy są płochliwe?

Opublikowano

Niestety drugiego rdzawego już nie ma więc fotek już nie zrobię :-(

Pozostałe ryby chętnie jedzą i nie wydają się być płochliwe. Jakiś miesiąc temu kupiłem 4 red redy.

Na razie zakupiłem BACTOFORTE S Sery. Pewnie będą go miał pod koniec tygodnia.

Opublikowano

Po pierwsze to trochę za dużo gatunków na to akwarium i to nie są ani małe ani spokojne gatunki więc póki rybcie są małe ja bym zrobił z tym porządek

Opublikowano
Po pierwsze to trochę za dużo gatunków na to akwarium i to nie są ani małe ani spokojne gatunki więc póki rybcie są małe ja bym zrobił z tym porządek

Czyli uważasz, że obsada ma wpływ na zaistniałą sytuację?

Opublikowano

Jakiś czas temu miałem inkubującą Demasoni która nie była odławiana. Samica już nie inkubuje ale w akwarium w szelinach siedzi kilka malusieńkich rybek.

Czy jeśli pyszczaki zjadają młody narybek to w przypadku roślinożernych może im on zaszkodzić ?

Może to to ? Czy podawanie antybiotyku (bactopur direct) zaszkodzi młodym ?

Nikt nic nie doradzi ?

Połączyłem posty, Proszę używać opcji edytuj. Gorol.

• 4 lata później...
Opublikowano

w sierpniu założyłam akwarium 200 poszłam do zoologicznego to moja obsada https://www.facebook.com/anna.p.gajewska/videos/1031307766921250/?l=5995153981662306710

do wczoraj było wszystko dobrze aż do dzisiaj nie wiem dlaczego pozdychały wiej już że mam złą obsade będe robiła z tym pożądek ale dlaczego one pozdychały do wczoraj zachowywały sie dobrze ładnie jadły pływały a dziś :( to były tropheusy

Opublikowano
ale dlaczego one pozdychały do wczoraj zachowywały sie dobrze ładnie jadły pływały a dziś :( to były tropheusy

O to jeszcze tam były i tropheusy.

Aniu to inny biotop inne wymagania i najbardziej delikatne ryby z Jeziora Tanganika. Wymagają wyłącznie pokarmu dla roślinożerców a ty dałaś ostatnio co - napisz nazwę z opakowania.

EDIT

Ania dała mrożonkę jakąś - więc wybitnie dla mięsożerców ale dlaczego jej red-red padł także?

Opublikowano

Napisz czym karmiłaś ryby, trudno będzie utrzymać w jednym zbiorniku ryby z trzech biotopów o innych wymaganiach pokarmowych. Tropheus Duboisi to typowy roślinożerca, podawanie tej rybie pokarmu na bazie mięsnej doprowadzi do jej zgonu. Te ryby są bardziej wrażliwe na niewłaściwy pokarm niż ryby z biotopu Malawi. Aby utrzymać ten gatunek w dobrej formie wystarczy karmić je raz dziennie płatkami spiruliny, podobnie karmimy ryby z grupy Mbuna które posiadasz.;)