Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to z deszczu pod rynnę...

Wpuściłeś mniejszą i słabszą rybę do baniaka w którym rządzi saulosi.Teraz to od święta zobaczysz wybarwionego spota, jak go saulosi wcześniej nie odstrzeli...

Opublikowano

no to urwa tak doradzacie przecież zobacz 3-4posty nizej co kolega napisal zebym wpuscil elegantusa neon spota bedzie najlepszy do saulosi i wpuscilem. A ze jest mniejszy o jakies 2cm to co zrobie w sklepie nie czekaja na mnie z kartka na ktorej jest napisane spoty dla pana Rafała 7cm.:sad:

Opublikowano
Nie koniecznie, gdy saulosi je zdominuje to nici z widoku pięknego samca spota...

To coś słabo czytasz, albo nie chciałeś tego widzieć...

Spot nigdy nie był i nie będzie najlepszym towarzyszem dla saulosi.

Opublikowano
To coś słabo czytasz, albo nie chciałeś tego widzieć...

Spot nigdy nie był i nie będzie najlepszym towarzyszem dla saulosi.

No to trudno musi natura zdecydowac co bedzie dalej, ja nie mam czasu cały czas kursowac do sklepu i oddawac ryby lub wymieniac na inne co przezyje to zastanie, dzieki za pomoc moze faktycznie nie doczytalem.

Opublikowano

Oddaj tego agresywniejszego samca bo skoro taki bandzior że ganiał auratusa to spot będzie miał przerąbane. Jak zostanie jeden spokojniejszy samiec to jest duża szansa że zajmie się samicami i prokreacją a spota pogoni tylko jk mu wlezie na rewir. Możesz pomóc robiąc jeden atrakcyjny rewir (duża grota) z jednego boku tak aby saulosi skupił się na nim i oleje pozostałą część akwa.

Dodawanie mniejszej i teoretycznie spokojniejszej ryby do akwa z, jak sam napisałeś agresywnym samcem, wiąże się ze sporym ryzykiem.

Opublikowano

no tak ale co ja teraz zrobie o tej godzinie, w tygodniu zero czasu chyba ze kolega wezmie ale ma itak mocno przerybione akwa zobaczymy pomyslimy narazie musi sobie radzic jak wytrzyma

--

Witam po dluzszej oberwacji akwa stwierdzam ze juz jest wszystko wporzadku samce saulosi interesuja sie tylko soba, przestaly sie interesowac spotem od czasu do czasu go pogonia, spot ma ich w du... i gania za samiczkami, sa trzy duze kryjowki w akwa bo w koncu do 200l akwa wsadzilem ponad 50kg kamienia w tym 1 glaz ważący ponad 20kg. Stwierdzam ze 200l akwa da rade na upartego hodować 3 samców tylko trzeba im zapewnic odpowiednie kryjowki i wystarczajaca ilosc samic pozdro (teraz juz jestem szczesliwy:D )