Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Callainos absolutnie się nie nadaje do tego baniaka.To jest duża i bardzo agresywna ryba,u mnie rozstawiał po kątach msobo,hongi czy gold Kawanga...

A tu pozwolę się z tobą nie zgodzić :) . U mnie w połączeniu z Saulosi coral i yello żył sobie w komitywie prawie 2 lata i był tak ok 1,5 cm większy od saulosi. Jako ze królował w baniaku to obrywało się najczęściej swoim (tu agresja naprawdę duża) w stosunku do innych agresję przejawiał podczas tarła ale ograniczał się do przepędzenia z rewiru (żadna nie ucierpiała).

Więc IMHO połączenie z nieterytorialnym yello i spokojniejszym terytorialnym saulosi czy maingano nie powinno być problematyczne, terytorialni podzielą akwa a yello zawsze znajdzie sobie miejsce. (choć u mnie callainos miał rewir obok saulosi i żyli sobie jak dobrzy sąsiedzi :) )

Opublikowano

eljot my tu mówimy o baniaku 240l....dorosły callainos w takim litrażu niezbyt zachwycająco by się prezentował.Agresja wewnątrzgatunkowa jest na bardzo wysokim poziomie ale przedstawicielom innych gatunków również nie odpuszczał,wziął w panowanie cały baniak 150x50 (oprócz jednego kamienia :wink: )

Opublikowano

Perez u mnie był w 240 l . Pewnie dużo zależy od cech osobniczych i towarzystwa. U ciebie pewnie dochodziło do większych potyczek bo hongi czy zebry nie okazywały uległości :wink: . Tak jak pisałem u mnie królował ale łagodną ręką. Wewnątrz gatunkowo to siwy dym i piorą się również samice :wink:

Wydzieliłem wątek bo może ktoś jeszcze zechce podzielić się obserwacjami na temat tych pięknych ryb http://galeria.klub-malawi.pl/search.php?show_result=1&page=1