Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium, tak jak pisałem ma być 200x50x50 = 500l lub 150x60x60 = 540l. Pytałem, ale nie otrzymałe modpowiedzi, które z tych dwóch lepiej się sprawdzi?

Jak myślice, będzie różnica w cenie pomiędzy tymi zbiornikami?

OT wydzieliłem i przeniosłem do odpowiedniego działu.Perez666

Opublikowano

Cena szkieł powinna być podobna, pokrywa do 2m może być droższa Ja bym wybrał 2m dużo fajniejszy klimat i ryby mają gdzie pływać

Opublikowano

w przypadku akwarium gdzie h=60cm sprawdź czy będziesz w stanie komfortowo je obsłużyć (czy ręką sięgniesz tam gdzie chcesz)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

osobiście też wybrałbym pierwszą opcje, lepsze dłuższe :wink: niż wyższe, a na poważnie to pysie bardziej wykorzystają długość niż wysokość akwa

Opublikowano

Zrób 200x60x50h i nie zastanawiaj się. Cena zazwyczaj liczona jest od litrażu i grubości szkła - dalsze zależności sobie sam wyliczysz :)

Nie wiem jakie miałeś poprzednie akwaria ale jeżeli wydaje się Tobie, że robisz teraz duże to długo to nie potrwa bo z akwariami jest jak z telewizorami - kupujesz np 42 cale i jesteś zadowolony ale po kilku miesiącach drapiesz się po głowie i dochodzisz do wniosku, że 46 cali było by lepsze :)

Opublikowano

To zależy co chcesz mieć w tym akwarium ... jeśli mbuna ( zwłaszcza terytorialną ) to jamnik lepszy, jeśli non-mbuna lub mix to wolałbym krótsze. Zawsze ślepo patrzyłem na jeden wymiar a więc długość. Życie pokazało, że zbiorniki z dużą głębią ładniej oddają podwodny świat. Baniak mojego kolegi 180x80 przekonał mnie do tego po raz pierwszy, baniak drugiego kolegi tym razem naszego a więc Nabe po raz drugi a kwintesencją tego przekonania będzie stworzenie mojej wanienki o powierzchni dna 208 x 98. Mogłem mieć baniak 250 długi ale wtedy nie miałbym tej przecudnej głębi :)