Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie woda się buntuje ;) z chwaleniem się musimy poczekać aż się wyklaruje ... no ale jednego samca alfa sfotografowano :D

post-6453-14695713042851_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

No biorąc pod uwagę że do mikrusów ponoć nie należysz ;) to baniak robi wrażenie. No i niech się ta woda w końcu wyklaruje bo ciekawość mnie zeżre :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Najbardziej zdumiewa mnie upływający czas ;) ... masakra ile czasu minęło od mojego ostatniego posta. Prawie rok ... no ale cóż zawsze mówiono mi, że gdy człowiek staje się dorosły to czas upływa jak opętany ... i trudno się z tym nie zgodzić ;). No ale do rzeczy. Akwarium już dawno zarybione, i wreszcie zamknąłem proces powstawania zbiornika pozostała tylko obudowa mojego akwa - barku ale to już rzecz poza akwarystyczna. Wczoraj zamontowałem drugą belkę oświetleniową i za pewne nareszcie będę mógł sfocić akwa tak abyście mogli je zobaczyć w innej formie niż zamazaną plamę. Sump wypełniłem ceramiką, gąbkami i grysem koralowym, uruchomiona jest także stała podmiana wody. Poza sumpem filtruje 2 kolumnowy narurowiec który wypełniony jest gąbkami i watą. W kominie dodatkowo znajdują się biobale i gąbki. Na razie mam mało ryb 5 dorosłych Protomelasów oraz 12 młodych Copadichromisów i woda jest idealnie czysta. Sump nad którym zastanawiałem się czy nie jest za mały zdumiał mnie pojemnością wkładów filtracyjnych. Powiem wam tylko tyle, że wypełniłem tylko część komór i jestem w szoku ile tam tego weszło. Samej ceramiki kupiłem 50 litrów a grysu dodatkowo ze 20. Jeśli miałem wątpliwość czy sump nie będzie za mały to już ich nie mam. Mam w przybliżeniu około 3x więcej wody niż w starej 450-yce a ilość grysu i ceramiki w obecnie zasypanych komorach jest już kilkakrotnie większa niż w kubełkach. Kiedyś zapewne wypełnię pozostałe komory a wtedy ceramiki będzie kilkanaście razy więcej. Włączyłem stałą podmianę i na razie ją stabilizuje wiec o wynikach napisze później. Wygląd oddadzą fotografie. Rybcie w skromnej obsadzie gdyż nie mogę jak na razie kupić tego co chcę jeszcze posiadać. Do obecnie posiadanych 2 gatunków dołączą jednak góra 2 -3. Powiem Wam tylko, ze zapewne będą to drapieżniki a ten trzeci być może jeszcze Letrinopsik. Moje problemy techniczne ich rozwiązywanie to temat na duże opowiadanie ;) ale powiem Wam jedno ... świetnie się patrzy w taki wielki baniak a samiec dominant Protomelas w ciągu około 2 miesięcy wypiękniał i urósł tak, ze w życiu bym nie podejrzewał. Teraz już jestem mądrzejszy niż na początku i wiele rzeczy zrobiłbym inaczej ale i tak cieszę że wanienka wystartowała ;).

• 1 rok później...
Opublikowano

No buja się buja ;) wyobraź sobię w tym szkle:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=11090

sporo więcej ryb :D.

Jest to najlepsze co zrobiłem ;) w sumie nie mam nic do roboty poza czyszczeniem szyb ( co 2 tygodnie ) tła ( co pół roku ) i narurowca ( co 2 tygodnie ). Sump jest ogromny i nie trzeba go czyścić zbyt często ( czyściłem pierwszy raz po ponad 2 latach ). Karmię i oglądam.

Minusem mógłbym określić zamontowanie zbyt słabej pompy na mechaniku ( narurowcu ) mam jednak w domu 3 pompy tego typu więc jak jedna zdechnie kupię już mocniejszą. Drugim minusem jest kolor tła ... jednak lepszy byłby szaroniebieski bo u kolegi ten kolor dawał wrażenie, że akwarium sie nie kończy a jednak czerń zbyt wyraźnie zamyka przestrzeń.