Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hari, jaki jest sens robic sump i narurowce ?

Po co się silić na sump pod akwarium? Jeśli masz miejsce obok w pomieszczeniu, to może tam zrobić filtrację, na zasadzie filtra przelewowego ( rodzaj sumpa na poziomie akwarium) ? Komfort obsługi filtrów Tobie wzrośnie, możliwosci rozbudowy również i nie jest ograniczony żadnymi cm.

Ja widzę jeden system filtracyjny, ale kilku segemntowy, otwarty, gdzie bez problemu podłączyc bedzie można dodaktowe urządzenia jeśli okażą się potrzebne oraz znacnize poprawi się modyfikalność filtru. Przy okazji na moc pomp można będzie wykorzystać w pełni.

Opublikowano

nurosław całkowicie się z Tobą zgodzę, ale chyba trzeba wybudować pierwszą przelewówkę by nabrać przekonania, zdecydowanie tańsza w budowie, w eksploatacji, i co najważniejsze BEZPIECZNIEJSZA !

Opublikowano
Hari co do twojego wykresu to powinieneś mieć po jednym zaworze na wlocie i wylocie z narurowców bo inaczej to będzie lekka powódź przy wymianie wkładów :wink:

Oczywiście masz 100 % racje ;) ... rysunkiem w kotłowni się nie przejmujcie bo tam mogę nawet w razie babola zdemontować a tak na prawdę narysowałem to co za ścianą aby zobrazować idee.

W dodatkowym pomieszczeniu mam do dyspozycji kawałek ściany i podłogi nic poważnego tam nie zmieszczę. Szczerze mówiąc i ten narurowiec nie powinien być tam umieszczony bo zabieram miejsce na to do czego kotłownia jest przeznaczone. Gdybym mógł tam robić co chcę to przeca nie zamierzałbym się czołgać w kilkudziesięcio centymetrowej dziurze ;).

Opublikowano

Ale dodatkowa ilość wody się przyda :D ... a w sumpie który będzie wysuwany i bezkonfliktowo rozłączany, w sumie jak starczy na biologa to poco więcej wody. W moim mniemaniu nie jest to ustrojstwo czyszczone zbyt często a więc jak mam pogłówkować i mieć w baniaku ponad 100 litrów wody więcej to wole główkować.

Opublikowano

to zrób wysokość 65 :)

sumpa, przelewówkę czyścimy baaardzo rzadko , ja mam projekt do mojego baniaka na filtr przelewowy na dnie baniaka, napędzany filtrami mechanicznymi , no bo po cóż filtry mają wydalać niepotrzebnie strumień wody za darmo , niech ten strumień zarobi na siebie i napędza biologa :) więcej niebawem w moim zwariowanym wątku akwa 750 litrów za 500zł , z max 50kwh/ miesięcznie :P

Opublikowano

Nie mogę zrobić 65 cm bo zapewne bym zrobił i 70 ale ogranicza mnie w górę wysokość barku ot takie sprawy poza akwarystyczne ;)