Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich jestem początkujący mój baniak to 240l jak na razie bez obsady ponieważ dopiero co go uruchomiłem, wczoraj wlałem wodę i jest mętna i lekko żółta, jak by ktoś był na tyle uprzejmy i doradził mi czy jest to naturalne aż woda się odstoi, czy też jest inna możliwość takiego zmętnienia. w środku mam tło własnej roboty czyli styropian i pianka pokryta cx5 kilka wapieni piasek kwarcowy. bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.

Opublikowano

wypłukałem go 2 razy i wysuszyłem, chociaż zaraz po nalaniu wody zauważyłem przy dnie lekko żółty osad, załączyłem filtr wewnętrzny ( unifilter 750uv) z nadzieją ze to przefiltruje ale to chyba nie był dobry pomysł bo chwila póżniej woda była żółta

post-10718-14695712828436_thumb.jpg

Opublikowano

2 razy to troche przymało, ja swój płukam po 5 - 10 razy w niedużych ilościach,aż woda będzie czysta, praca mecząca i irytująca ale chyba nic innego nie da się zrobić :?

Opublikowano

Woda wyklaruje się po około 2 dniach,jeśli masz filtr wew.z koszyczkiem to włóż do niego waty akwarystycznej.Ja podpinałem 2 takie wew.i zmętnienie ustępowało <24h.

Opublikowano

Ja płukałem piasek Kresiel z Castoramy przez 15-20 minut (ok. 15 płukań) w wiadrze w ilości ok 1/3 wiadra. Jeśli nie masz zbyt drobnego piasku (pyłu) wewnętrzny powinien sobie z tym poradzić.

Opublikowano

Ja bym spróbował inaczej-jeżeli osad/zawiesina unosi się nad dnem, to waż i jazda...wyssał bym pieroństwo z akwa. Prawdopodobnie trzeba będzie zabieg powtórzyć kilka/naście razy, ponieważ przy grzebaniu w piachu osad będzie się jakiś czas wypłukiwał...

Opublikowano

przeszło mi przez głowę to odciągnięcie wody z dna wężykiem i tak najprawdopodobniej zrobię, martwi mnie ta mętna woda bo dzisiaj jest 4 dzień a nic nie przejrzała wsypałem sól akwariową jak mi doradziła pewna pani w zoologicznym ale nic to nie dało, co prawda mam jeszcze BACTOSAN TROPICALA ale nie wiem czy go wlewać czy nie, za dużo chemii w baniaku to też nie dobrze, a może podmiana wody? doradźcie co robić z góry dzięki