Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz po prostu źle ustawioną cyrkulację i dlatego nie zbiera nieczystości.Ten "płaski" strumień to raczej zaleta,dzięki niemu właśnie masz zapewnioną cyrkulację...wydziwiasz mirsto...

Opublikowano

Cyrkulację mam ustawioną jak większość. Głowica z lewej dmucha wzdłuż tylnej ściany, wlot z kubła z prawej, wylot z kubła z przodu dmucha wzdłuż przedniej ściany. Niby wody krąży dookoła a jednak syfki pływają, nie są wyłapywane. Poza tym woda w dalszym ciągu nie jest tak klarowna jak miałem kiedyś kiedy hodowałem latami Skalary. Wtedy była kryształ - teraz tęsknie za takim widokiem....

P.S. Rozważam teraz opcję 2 kubełki (jeden biologiczny, drugi do klarowania wody - zeolit+purigen+wata)) + głowica. Myślicie, że wtedy cyrkulacja będzie ok?

Opublikowano
sama gąbka zbiera kiepsko

Może problem tkwi w nieodpowiedniej gąbce?

rybki zamiast ładnie pływać rozprostowane po całym akwarium (jak u znajomego) pływają spłaszczone pod prąd wody cały czas przez co są mniej atrakcyjne

Jak podrosną zaczną stroszyć płetwy.

Ja dołożyłbym cyrkulator. Ta głowica naprawde daje rade, nie zastąpisz jej kubłem. Jeśli chcesz uciekać ze sprzętem poza akwarium to może w strone narurowców.

Opublikowano

Gąbkę mam bardzo gęstą. Pracuje założona na ten koszyczek który był w oryginale. Może jeszcze raz przetestuje gąbkę Atmana nr 4. Tylko, że powiększyłem te otwory w rurce 3-4 krotnie - może to jest problem? Obecnie kupki gromadzą mi się widzę 5-10 cm przed gąbką - czasem podnoszą się i przesuwają się delikatnie w stronę gąbki. Można je łatwo w tym miejscu odessać. Zastanawiam się, że gdybym dołożył wylot z 2 kubełka byłyby popychane do samej gąbki. Za kubełkiem przemawia fakt, że miałbym dodatkową filtrację - chciałbym użyć Zeolitu i purigenu żeby wykrystalizować wodę. Obecnie mam Substrat pro w Eheim 2228 i nie jestem z tego zadowolony. Woda cały czas lekko mętna. Poza tym mam problem z filmem bakteryjnym - trudno się go pozbyć. Deszczownia się nie sprawdza bo wprowadza miliony drobnych pęcherzyków i wgląda to nieciekawie - jakby śmieci pływały w toni.

Opublikowano
Gąbkę mam bardzo gęstą. Pracuje założona na ten koszyczek który był w oryginale.

Więc jakim cudem miała zasysać całą powierzchnią?Musisz dorobić rurkę na długość gąbki,nawiercić w rurce otwory i dopiero wtedy będzie prawidłowo działać....

Opublikowano
Więc jakim cudem miała zasysać całą powierzchnią?Musisz dorobić rurkę na długość gąbki,nawiercić w rurce otwory i dopiero wtedy będzie prawidłowo działać....

Zdaję sobie sprawę z tego Perez - pracuję nad tym. Jednak mam problem w znalezieniu odpowiedniej grubości rurki. Oryginalna jest dłuższa i pasuje mi do gąbki Atmana (nie chcę jej skracać w razie gdybym wrócił do tej gąbki) Macie jakiś pomysł jak zdobyć taką rurkę?

Druga sprawa: w rurce lepiej więcej małych dziurek czy kilka większych? Czy dno rurki zakleić jeśli gąbka leży zaraz nad piaskiem na kamieniu (żeby nie ciągła spodu - piasku)?

Opublikowano

Ja przerobiłem właśnie tą rurkę atmanowską,podwoiłem liczbę otworów,średnica taka jak w oryginale.Rurkę zrób np.z niepotrzebnej deszczowni bądź kup rurę PP.Spodu rurki nie zatykałem.