Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a większe ale łagodniejsze Metriaclima sp. zebra chilumba

Hari ale jak miało być Metriaclima livingstonii to chyba i mniejsze i łagodniejsze :wink:

Samce livingstoni są zazwyczaj większe niż ich odpowiednicy wśród saulosi.

Opublikowano

Samce livingstoni są zazwyczaj większe niż ich odpowiednicy wśród saulosi.

I tu mnie zaskoczyłeś, przekopywałem kiedyś net w poszukiwaniu info o tym gatunku i z tego co pamiętam wszędzie było że nie przekraczają 3" czy też 8cm :?

Opublikowano

A ja widziałem tydzień temu 11 cm ;) samca u kolegi i jest największy jakiego widziałem ale jest taki jak określił go Edek w BTN.

Opublikowano

Aż sobie odświeżyłem :wink:http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=900 piszą o trzech populacjach różniących się wielkością i zachowaniem (z poprawką na mój angielski :mrgreen: ) ale nie ma to jak zobaczyć na własne oczy :)

Hari a czy to prawda że młode dość długo "pilnują" się muszli traktując ją jako schronienie?

Pozwoliłem sobie wydzielić te posty do osobnego wątku, może ktoś jeszcze podzieli się obserwacjami na temat tego dość nietypowego gatunku.

Opublikowano

Ten gatunek to bardzo ciekawa rybka ... spojrzyj sobie na rybkę z twojego linka ... po chwili przerzuć sie na galerie i znajdź livingstonki moje czy MARS-a ( jedna linia by Tan-Mal ) czy widzisz różnice ? Ja widzę i to ogromną. Rybka z linka ma pysk muszlowca krótki zagięty jakbys nie patrzył widzisz w tej rybie muszlowca. W naszych za cholerkę nie można dostrzec tych skróconych cech. Czytałem o tych populacjach i wiem że tak jest. Wielokrotnie miałem jednak ogromną wątpliwość czy jest to jednak jeden gatunek. Na pewno są bliskie wyglądem choć te Metriaclima livingstoni które są z Tan - Malu to śliczna dostojna ryba jak większość mbuna. Króciaczek z fotki a więc mniejsza populacja ( zapewne ona nie przeskakuje 8 cm ) nie jest tak piękna ale świetna jako ewentualny lokator 112tek i bliższy prawdziwym muszlowcom muszlaczek. Na pewno polulacja z Tan - Malu lubi przebywać w muszli ( relatywnie do innych gatunków robią to chętniej ) jednak nie ma to nic wspólnego z typowymi muszlowcami. Młode przebywają tam i się chronią ... bo to świetne schronienie. Na szybkiego obejrzałem nowe wydanie kniżki Edka i chyba sam zdecydował sie rozdzielić te populacje na nowe gatunki, chyba nawet z innych linni. Wieczorem to zbadam i wam napisze, bo teraz nie mam czasu :D . Nie zmienia to jednak faktu, że we wszystkich postach wskazuje na wielkosci i zachowania ryb dostepnych w Tan Malu, które wychowywałem też osobiście. Poznanie tych innych populacji a szczególnie nabycie krótkopyskich livingstonków byłoby świetną rzeczą. Niestety ja osobiście nie pielęgnowałem innych populacji.

Opublikowano

Poczytałem trochę u Ada w '3 i 4 habitacie' - pralko-wirówka gatunkowa.

Ponieważ 'celuję' z obsadą w małe gatunki trochę zainteresowałem się tym tematem. Tych rybek nie był na 'moje liście'. Teraz już są. ;)

Opublikowano

Na gorąco po analizie 4ki Habitatu nie sposób pominąć faktu, że Edek rozgraniczył 2 gatunki bardzo wyraźnie a że jest to najnowsza wersja aktualizująca przy okazji i BTN kierując się opinią tego naukowca powinniśmy rozróżniać Pseudotropheus livingstonii ( te ryby posiadałem i te ryby rosną do około 11 cm ) oraz Metriaclima lanisticola ( zapewne ta mniejsza i dorastajaca do 8 cm i żyjąca blizej z muszlami ). Dziwi mnie tylko brak sp. sugerujacy opis naukowy. Temat jest rozwojowy i burzący naszą dotychczasową wiedzę na temat tych ryb. Nie tylko Edek ale i Spreinat łaczył te ryby w jeden gatunek. Wczytam się w toco mam i poszukam jeszcze co na to inni i może jest jakas publikacja na ten temat ... swoja drogą lanisticola to bardziej łakomy kąsek niż livingstonii ;) w kontekście małych zbiorników.

Opublikowano

a jeszcze w 3-cim habitacie (2001) Ad pisał, że M. laniscticola to synonim Ps. livingstonii a część (Ps. livingstonii 'Likoma') zaliczono do M. elegans (teraz z powrotem Ps. livingstonii) - wirówka gatunkowa przy tych rybciach na przestrzeni kliku lat - pewnie stąd trzy populacje o których pisał eljot, hari - jak coś potrzebujesze pisz pw chętnie włączę sie do pracy

w kontekście małych zbiorników ;) oczywiście celuję w obsadę do jednego z baniaków z Metriaclima lanisticola ;)