Skocz do zawartości

Mętna woda po piachu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam piasek do piaskownic z atestem z OBI jest ładny ale przy wzruszaniu dna przy podmianie robi się lekka mgła ale po kilku godzinach filtry robią swoje, grubsze pyłki osiadają na dno. Kopiące pulpicany nie robią zadymy piachem. Jest ok polecam

Opublikowano

A ja mam szybkie pytanie jak czyścicie piasek, są może jakieś odmulacze które nie będą piachu zasysać??Czy trzeba ręcznie wszystko wywalać z akwa i płukać.

Opublikowano
Podstawa to dobra cyrkulacja + przemieszanie piachu ręką podczas podmiany.

Ja +/- raz w miesiącu używam takiego odmulacza http://allegro.pl/hagen-marina-odmulacz-medium-dl-42cm-hit-piaseczno-i2067738412.html trochę piachu do wiadra zaciągnie który po wypłukaniu wraca z powrotem do akwa.

Też tak czynie. Przy standardowych cotygodniowych podnianach ściągam z góry samym szlafem od tego odmulacza łajno. Dodatkowo pod gąbką zrobiłem mały dołek i tam cyrkulator ściąga to co ma ściągać..

Opublikowano

Ja tez mam ten piach. Troche poczekasz az zniknie mgla. Pozniej bedzie tylko po podmianach ale tylko na pare godzin. Zaleta to fajny wyglad. Wada ubywa go w oczach. Uzupelnianie co najmniej dwa razy w roku