Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy przy starcie akwa zapodać na dzień dobry na kilka dni do kubła węgiel aktywny + uzdatniacz wody czy zasypać wiadro od pierwszego dnia bio - ceramiką dodając uzdatniacz wody + bakterie?

Opublikowano

Jeżeli już go kupiłeś to możesz dać na trochę, ale po co jeżeli i tak będzie trzeba go usunąć. 2 wersja lepsza...

Opublikowano

Imho nie warto.

Chociaż dodam tyle, że nie doceniamy węgla jako medium filtracyjnego. Jest to obecnie nie tylko jeden z najlepszych absorberów ( a takie mamy o nim pojęcie, jako tylko co co wyciąga leki), lecz ma bardzo dużą powierzchnię filtracyjną.

Czytałem ostatnio fajny artikl, jak znajdę to zalinkuję.

Opublikowano
Imho nie warto.

Chociaż dodam tyle, że nie doceniamy węgla jako medium filtracyjnego. Jest to obecnie nie tylko jeden z najlepszych absorberów ( a takie mamy o nim pojęcie, jako tylko co co wyciąga leki), lecz ma bardzo dużą powierzchnię filtracyjną.

Czytałem ostatnio fajny artikl, jak znajdę to zalinkuję.

Moim zdaniem węgiel jest przydatny podczas startu zbiornika. Wyłapie wszystkie zanieczyszczenia, które mogą dostać się do wody z kamieniami, piaskiem itp. Dodatkowo ze względu na swoja strukturę jest miejscem gdzie najszybciej osiedlą się bakterie nitryfikacyjne.

Sławek, ten artykuł?

http://www.malawicichlidhomepage.com/mch%20polish/activated_carbon_polish.html

Tak, ten :) Dzięki ;)

Gorol.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Nieużywany węgiel został mi po poprzednim akwa i mialem dylemat. Planuję zapodać 20L (mam 240L) wody od ziomka z roślinnego baniaka z neonami. Do filtracji używa on tylko mocny cylkulator z gąbką, czy wogóle warto wypłukać ją w wodzie w moim akwa? I jaką dać temp. na początek by przyspieszyć zamierzony proces. Awansem dzieki za rady.

Opublikowano

Warto nie tylko przepłukać gąbkę, ale włożyć ją razem z pompką, niech pośmiga troche - na pewno nie zaszkodzi...