Skocz do zawartości

GH = 0 czy to problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam w domu zmiękczacz centralny. Woda jaką mam obecnie w kranie ma takie parametry: GH=0, KH=14, PH=8

Pytanie moje to czy można chodować pyszczaki w takiej miękkiej wodzie ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wskazane byłoby podnieść twardość o kilka stopni. Zazwyczaj samo podłoże wywołuje dostateczny efekt.

Innym problemem może być to co dostaje się do wody w procesie zmiękczania czyli duże ilości jonów sodu. Jaki masz ten zmiękczacz?

Opublikowano

zmiękczacz który zmiękcza "ogólną", na którą składa się "węglanowa" i "niewęglanowa", nie zmniejszając przy tym węglanowej?

coś tu jest nie tak, nie czasem starawe testy, zły odczyt?

gH powinno być > od kH

dla mnie odczyt niezrozumiały :wink:

bo nawet jeśli zmiększacz usunie całe CaCO3 z wody to nadal zgodnie ze wskazaniem Twojego testu masz w swojej wodzie ~305mg/l HCO3 które jako kH, jest składową twardości ogólnej gH

Opublikowano

ten zmiękczacz to pewnie silnie kwasny kationit sodowy.

A sód jak wiadomo tworzy węglany, które jak wiadomo wykrywają akwarystyczne testy na kH - bo tak narpawdę mierzą one zasadowość wody. Więc wszystko w porządku. tzn twardość GH=kH=0 tylko testt nie są oszukane przez inne węglany niż wapnia i magnezu.

Pytasz czy to problem ? Tak, bufor tworzony przez NaCO3 nie jest trwały, a nadmiat sodu również nie wskazany.

Polecałbym użyc soli do Malawi typu AquaDur, badź korzystać z innej wody, np. przed zmiekczacza.