Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam baniak 100x40x50 który stoi u rodziców, są w tej chwili tam paletki, ale zmieniamy na malawi. Będą czarne kamienie, czarne tło i biały piasek. Filtracja eheim 5L + juwel komora filtracyjna i może hydroponikę zostawię.

No, i obsada. Oczywiście sporo przejrzałem na forum, znalazłem obsadę proponowaną do 200L, saulosi i neon spot. Ok, fajna obsada.

Saulosi bym wpuścił odmiany coral, ale mam pytanie. Neony jak i saulosi są samego rodzaju, jakim jest Pseudotropheus. Nie będą się krzyzować między sobą?

Ile mbuna wejdzie na 100x40?

Odpadają yellowy, maingano, jakieś redy, mam do czynienia z tymi rybami w formie dorosłej, są ZA DUŻE i by przytłaczały baniak. A to ma też ładnie wyglądać.

ps. Zaznaczam też, że strasznie podoba mi się M. msobo 'magunga'. Ale trudno dostać dobrej jakości ryby (bym musiał zobaczyć rodziców-zwłaszcza samców, bo wiele msobo wygląda jak nie-msobo). No i msobo chyba w 100x40 sobie nie popływa...

Opublikowano

msobo tez rosnie do 12-13cm do tego zbiornika mala mbuna 10-11cm - 10 osobnikow max. Mniejszym i bardzo podobny jest membe deep ,tylko w polaczeniu z saulosi samice beda sie strasznie zlewac ( moze dochodzic miedzy nimi do starc a nawet krzyzowek) a w akwarium bedzie strasznie zolto.

Opublikowano

jak napisalem msobo zbyt duze min 120 cm jest wiekszy i masywniejszy niz maingano o ktorym piszesz ,w malawianie pewnie dostaniesz dobre jakosciowo deepki czemu nie chcesz saulosi ktore jest najlepsza opcja do tego zbiornika.

Opublikowano

Hmm, to lepiej saulosi przy ciemnych kamieniach i tle ;) Neon też kusi, no ale wolę mieć jedno, porządne stado.

ps. na stronie http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/podstawy/obsada_akwarium_z_pyszczakami.html

jest propozycja:

200l (100cm)

-Pseudotropheus saulosi 2+5

-Labidochromis caeruleus 1+5

Gdyby zamiast yellowa, dać neona to też by było ok? Strasznie mnie one kuszą :twisted:

Opublikowano

Yello ma to do siebie że nie jest zbyt terytorialny więc prawdopodobieństwo 2 samców saulosi jest większe. Kup po 8-10 młodych potem zredukujesz, jak się nie uda wielosamcowo to saulosi i neon spoty po 1+4.

Opublikowano

Jak spisuje ci się ta komora filtracyjna Juwela?

Ile ma pojemności?

Sorki za OT.

Proszę trzymać się tematu.Pytanie zadaj w odpowiednim dziale.Perez666