Skocz do zawartości

NO2>10 w dojrzewającym 375l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje akwarium 375l dojrzewa od 19 dni bez rybek. Startowałem na Urynie, Nitrivec oraz Bactozym. Od 14 dnia w akwa pojawiły się azotyny NO2>10 (powyżej skali Zoolek) i poziom ten utrzymuje się ciągle. Czy to normalne aby był taki wysoki poziom azotynów? Mam podmienić trochę wody czy czekać aż NO2 spadnie?

Opublikowano

A czy tak duża wartość to normalność? Zastanawiam się czy nie dałem zbyt dużo Uryny i jeszcze całe 250ml pożywki Nitrivec. Może grozić to czymś w przyszłości - nie wiem... np. mega rozwojem glonów po wzroście NO3?

Opublikowano

Oczywiście, że nic się nie stanie w przyszłości, ponieważ no3 usuwasz z baniaka za pomocą: podmianek, deni, hydroponiki....

Pamiętaj : nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu ;)

Opublikowano

No właśnie nauczony wcześniejszym doświadczeniem jestem cierpliwy i zbiornik spokojnie dojrzewa - jednak Uryny mimo wszystko dałem więcej, żeby mieć pewność, że cykl wystartował. Z reszta przy takiej ilości NO2 powinny szybko rozmnażać się Nitrobacter i w końcu będę mógł wpuścić pierwsze rybki:)

Opublikowano
No właśnie nauczony wcześniejszym doświadczeniem jestem cierpliwy i zbiornik spokojnie dojrzewa - jednak Uryny mimo wszystko dałem więcej, żeby mieć pewność, że cykl wystartował. Z reszta przy takiej ilości NO2 powinny szybko rozmnażać się Nitrobacter i w końcu będę mógł wpuścić pierwsze rybki:)

tak jak napisał Sławek. Mieszać, natleniać, czekać.

Opublikowano

mirsto i jak twoje NO2???

U mnie ciągle nędza, od tygodnia stoi wartość na jednym poziomie

Opublikowano

U mnie podobnie - wczoraj mierzyłem i dalej NO2>10. Za to NO3 wzrosło z 5 na 10 więc idzie ku lepszemu. Dzisiaj postanowiłem włączyć bardzo silne napowietrzanie na noc, żeby wybić trochę azotu z wody. Jutro zrobię pomiary to dam znać.