Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam aktualnie w 112l 9 sauloziaków. Widząc jak moje maluchy szybko porosły po 3 miesiącach załatwiłam im dom 150x50x50

Planuję do moich obecnych 3+6 dołożyć jeszcze acei 1+5 i hongi 1+3. zgrają się? Nie za dużo ich będzie? Proszę bardziej doświadczonych ode mnie malawistów o radę żeby ryblska dobrze się miały.

Opublikowano

czy się zgrają to zależy od nich.

Natomiast nie jest to złe połączenie - możesz spróbować.

Opublikowano

aha a myślałam jeszcze nad firefishami, nie ukrywam że podoba mi się te chiński produkt;)

czy ewentualnie można by go wpleść w tę obsadę?

to chyba spokojna ryba i boję się, że hongi mógłby zrobić z niego worek treningowy

ale z drugiej strony firefish pływa w toni i nie jest tak terytorialny

niewiele mogę się doczytać o tym mutancie w necie, może ktoś ma jakieś doświadczenie?

Opublikowano

Jak nie przesadzisz z mięsem powinno być ok, ja zostałbym przy trzech gatunkach lub jeśli juz to brał coś mniejszego, wszystkożernego. Ogólnie nie poleca się mieszania mbuny z nonmbuną, jeśli już do niej zaliczymy ten okaz.

Opublikowano
to zamiast hong wprowadz np: maingano i bedzie fire fish pasowac :)

Co z Acei i saulosi?

Nie sądzę żeby była to dobra rada.

Można się pokusić o trzymanie mbuny i non-mbuny razem pod warunkiem posiadania odpowiedniego akwarium (tu by dało radę) i doboru ryb pod względem diety.

Wszystkie Aulonocary (za wyjątkiem tworu pod tytułem Calico) z tego co mi wiadomo są mięsożerne więc można się pokusić o trzymanie ich z mięsożerną mbuną np. Cynatilapią Afrą, lecz trzymanie ich w towarzystwie Acei to nie do końca dobry pomysł.