Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam akwa 112l z 8 rdzawymi i filtr AuaSzut turbo 8w. Jest za słaby. Każdy powie kup bania, ale nie mam pieniędzy na pożądny, a jak miałem taki za 150zł to po 4 dniach pękł :cry: . Naszczęście byłem przy tym. I chcę kupić mocny i dość duży ale żeby się mieścił filtr wewnętrzmy. Ale pytanie jaki?? Myślałem o TetraTec IN100. Włążem tak tabletkę ze szczepami bakteri i ok.

Tylko czy on mi wystarczy??

Tu daje jego opis

http://sklepakwarystyczny.strefa.pl/product_info.php?products_id=177

Opublikowano

Sa nowe filtry wewn.bio AquaEla.Od biedy mozesz taki kupic jezeli nie stac cie na kubelek. Cena na allegro AquaEla Bio-FS 100 to 64zl plus 9zl.wysylka a cena tej tetry co masz na mysli In 1000 jak sie nie myle (napisales 100) to w tym sklepie gdzie dales link 91,90 i dolacz do tego wysylke. Tu masz link do tego AquaEla http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=162965897 Nie wiem jak sie sprawuje bo to nowosc,ale z pewnoscia bardziej sie oplaca.Od biedy moze byc.wywalisz wegiel,zeo wonder(zeolit) i zastapisz ceramika,to nawet jak kupisz ta ceramike to troche kasy ci zostanie.Mysle ze zakup tego bio AquaEla bedzie duzo lepszym wyborem niz tetry.Pozdrawiam.

Opublikowano

Hej, ja bym jednak pomyślal o kaskedzie... hoć jakiś fzn.. to tylko 20 cm wycięte z tyłu pokrywy... Potrzebny Ci jakiś filtr bio, wewnetrzny nie ujedzie, wydaje mi sie że rybcie podrosną i będziesz miał duzy problem z wodą. Zastanów sie jeszcze.

Opublikowano

Mówiono o tym już kilka razy- tradycyjny filtr wewnętrzny nie nadaję się do biologicznego oczyszczania wody. Powiem Tobie tylko tyle, że lepiej zbierać trochę dłużej i kupić raz porządny filtr, a nie wydawać co kilka miesięcy, raz na wewnętrzny, później pewnie na kaskadę, następnie słaby za mały kubełek i jak już wydasz kupę kasy to dojdziesz do wniosku, że równie dobrze mógłbyś mieć nowe akwa, a dopiero będziesz miał porządny filtr w 112l. Przykre, ale prawdziwe.

Opublikowano

Jak kupiles trudno,ale ten filterek mimo ze dales ceramike do jednej z komor nie podola z oczyszczaniem biologicznym,za malo tej ceramiki,a tez bedziesz musial taki wewn czesto czyscic bo bedzie sie szybko zapychal,zwlaszcza ta tetra,ktora jest bardzo podatna na zapychanie(wiem to z mojego doswiadczenia).Wywaliles tylko kase w bloto.Trza juz bylo kupic ten wewn.bio AquaEla,bo tak to juz ceramiki by troszku weszlo wiecej.No nic,kazdy uczy sie na bledach,tylko szkoda ze te bledy popelnia ktos, komu dobrze sie radzi,i chce by bylo jak najlepiej.Pozdrawiam, i zycze powodzenia.

Opublikowano

MAteuszT nie obraź sie ale niektórzy naprawde nie mają pieniędzy odrazu na kubełek, łatwiej wymieniać na coraz droższe niż wyłożyc 150zł na stół; 112l to malutkie akwariium które sam mam i do czasu uzbierania na kubeł przy małych rybciach kaskada wydoli. Micha1994 widze,że ma 12 lat i w tym wieku jak sam wiesz cięzko o jakąkolwiek kase;) Jednak co do opini o tylko wewnętrznym filtrze całkowicie sie zgadam, bez tego malawi nie ma.

Pewnie, że kubeł to cos bardzo potrzebnego a raczej niezbędnego ale gdy ktoś naprawde zachciał mieć pyszczaki zrobi wszystko żeby po kosztach choć na początku pojechać.

Dlatego mije zdanie jest takie, że zamiast tego mogłeś choć kaskade kupić zo 50zł i na 4 m-ce spokój a w tym czasie stukać na większe.

Pozdrawiam,

czester_